Z Nového Bydžova až do F1? S automechaniky Tomášem Hovorkou a Filipem Bajorou nejen o Rallye Dakar

Rallye Dakar poutá pozornost nejen fanoušků motorismu. Exotika, adrenalin, neuvěřitelné příběhy, to je mix, který už od roku 1978 vyvolává zájem a stal se nedílnou součástí dění na konci končícího a počátku nového roku. Ale nejen zkušenost s tímto závodem bude tématem nejnovějšího pokračovaní rozhlasové talk show "Na cestách s Petrem Voldánem".

S automechaniky Tomášem Hovorkou a Filipem Bajorou se vydáme také do jiných destinací, než jen na trať světoznámé rallye. A k pozvání zrovna těchto hostů do cestovatelsky zaměřeného pořadu mě vyprovokovala právě jejich profese. Obvykle totiž slyšíme nebo čteme o zážitcích především jezdců…

Učitel a žák z Nového Bydžova

Čtěte také

Tomáš Hovorka je učitelem, Filip Bajora jeho žákem a co je spojuje, to je Střední škola technická a řemeslná v Novém Bydžově. Ale nejen to - oba spojili svoji profesi s motory. A to je dovedlo z východních Čech až na vyhlášený "Dakar". Jak ta cesta vypadala a co to obnáší, než se automechanici vydají až do Saudské Arábie, to mě pochopitelně zajímalo.

I vy se proto v pořadu dozvíte, že za myšlenkou "zatraktivnit" výuku mladým klukům a ukázat jim, že se jako automechanici mohou podívat do atraktivního světa závodů nejen automobilů, byl v Novém Bydžově Tomáš Hovorka.

S auty pro rallye po světě

Zkušený mechanik automobilových závodních týmů Tomáš Hovorka zavítal během své dosavadní profesní kariéry do všech známých destinací, spojených s mezinárodními automobilovými soutěžemi - včetně třeba tras legendární Rallye Monte Carlo. Také po těchto místech budeme na rozhlasových vlnách cestovat.

Mají mechanici vůbec čas poznat země, ve kterých se závodí? I na to se budu i za vás také tentokrát ptát. Hlavním tématem ale je přece jen slavný Dakar.

Montážní klíče z kufříku a nářadí od pumpy

Čtěte také

Pochopitelně jsem připravil i na rozhovor s automechaniky z Rallye Dakar obsah svého cestovatelského kufříku. A už nezbytná součást natáčení pořadu "Na cestách" skrývala tentokrát mimo jiné poměrně letité a trochu rezavé montážní klíče, které ovšem spolehlivě navodily nejen úsměvy hostů.

Kromě toho, že jsem se dozvěděl od profesionálních mechaniků jejich přesné označení, nářadí spolehlivě otevřelo téma výbavy na neobvyklou zahraniční misi Tomáše Hovorky a Filipa Bajora. Hodně mě překvapila informace, že část technického vybavení mechanici klidně mohou pořídit i přímo na místě u benzinové pumpy.

Od výměny kol do Saudské Arábie

Čtěte také

Jak se dostat do království na Blízkém východě? Mladého automechanika Filipa Bajora doslova "vystřelila" na tuto cestu snů, v týmu techniků týmu závodnice na Dakaru 2023 Olgy Roučkové, soutěž studentů technických škol. V rámci projektu Tatra do škol, při kterém sestavují vozy Tatra, vyhrál finále v automobilce Tatra v Kopřivnici jako nejlepší při výměně kola na soutěžním speciálu pro rallye.

Tím si Filip zajistil první cestu do Saudské Arábie, kde poznal přípravu závodních týmů pro Rallye Dakar v reálných podmínkách. Mladý mechanik se osvědčil a po první exotické zkušenosti vyrazil na Arabský poloostrov znovu už jako oficiální mechanik, tak jako jeho učitel Tomáš Hovorka.

Písek, čekání, exotická kuchyně

Čtěte také

V pořadu "Na cestách" putujeme hlavně s kolonou technické podpory Rallye Dakar. Je tak pochopitelné, že se náš hovor o Saudské Arábii stočí třeba i k problému extrémního prostředí plného všudypřítomného písku.

I jako laik si dovedu představit, že písek a motory a jiné technické součásti závodních aut se moc "nekamarádí". Vedle místní gastronomie další téma rozhovoru o cestách s automechaniky Tomášem Hovorkou a Filipem Bajorou.

Z Nového Bydžova až do F1?

Čtěte také

Do budoucna - proč třeba ne. S malým rozmyslem vyslovená odpověď Filipa Bajory (za souhlasného kývání hlavou od učitele Tomáše Hovorky) se mi líbila. S jakýmkoli řemeslem, jakoukoli profesí je dnes možné - pokud jste opravdu dobří - cestovat a uplatnit se kdekoli na světě. Což jsme s hosty při nejnovějším putováni v pořadu "Na cestách" názorně ukázali.

Tak si nás poslechněte v pondělí 13.března 2023 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po 18. hodině. Nebo si pořad najděte v rozhlasovém audio archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související