Vzkříšené varhany. Hudební nástroj, výtvarné dílo, technický unikát. Osloví vás svým zvukem i duchem

20. srpen 2020

Varhany, to je spíš hudební stroj než nástroj, protože je to velice komplikované zařízení. A my si dnes budeme povídat o krásném projektu a dokonce i festivalu na obnovu a vzkříšení těchto starých mistrovských hudebních nástrojů. Našimi hosty jsou pěvec a sbormistr Jakub Hrubý a také varhaník Václav Uhlíř. 

Čím vás okouzlily varhany, když jste se s nimi potkali poprvé?
Jakub Hrubý: Já jsem začal s varhanami úplně jednoduše. Můj otec byl amatérským varhaníkem na Broumovsku, tudíž jako prvorozený syn jsem v podstatě původně měl ono hraní něm převzít. Částečně se to povedlo, částečně ne. Má cesta k varhanám vedla přes svého otce. Ale jak říkám, dostal jsem rozum a začal zpívat. A byl jsem osm let členem souboru opery Národního divadla.

Václav Uhlíř je jeden z našich nejlepších varhaníků současnosti. Jak vy jste se dostal k tomuto mistrovskému nástroji?
Samozřejmě jsem začal hrát na klavír. Byl jsem na hudební škole, ale nějak mě to nedojímalo, do takové míry, abych se tomu věnoval profesionálně. Až mi přišel do cesty pan Jiří Strejc, zdejší hradecký katedrální varhaník. Ten mi ukázal ohromný a krásný nástroj v katedrále, jehož zvuk mě ohromil a chytil. Od té doby se věnuji hraní na varhany.

Než byla vynalezena lokomotiva, byly varhany nejsložitější stroj na světě. Jejich hlavním nepřítelem je červotoč. Část dílů je ze dřeva.
Václav Uhlíř, varhaník

Varhaníci mi trochu připadají jako chobotnice. Hrajete nohama, rukama, měníte rejstříky. Je tam spoustu tlačítek a navíc, každý ten nástroj je vlastně jiný.
Václav Uhlíř: Každý je unikátní. Tím je to také zajímavé. Prostě pro každého kluka je úžasné, aby ten stroj ovládal. Varhany jsou v podstatě jednak hudební nástroj, ale potom také výtvarné dílko a za třetí i technický unikát. Do doby, než byla vynalezena lokomotiva, byly varhany nejsložitější stroj na světě.

Čtěte také

Když jezdíte po vlastech českých nebo i po světě, pokaždé se dostanete k jinému nástroji. Je obtížné najít k němu klíč?
Václav Uhlíř: Ty základní věci se opakují. A samozřejmě praxí a zkušenostmi se člověk už adaptuje, abych tak řekl.

Máte u nás v kraji nějaké nejoblíbenější varhany?
Václav Uhlíř: Mám hned tři. První je tady u Panny Marie, kde působím už 50 let. Teď to bude v září, zrovna mám takové výročí. Druhé jsou v Rychnově nad Kněžnou, to je největší mechanický nástroj v Čechách, možná ve střední Evropě. A potom třetí v Deštné v Orlických horách. Tam jsem si v podstatě poprvé sáhnul na varhany a tak mi to zůstalo v srdci.

Jakube, co vy říkáte na umění varhaníků?
Jakub Hrubý: Já jsem měl také štěstí jako Václav Uhlíř, že jsem potkal skvělého hradeckého varhaníka Jiřího Strejce, to pro mě byla veliká škola. Já jsem z Broumovska a tam máme několik krásných nástrojů, které se nám podařilo díky projektům Královéhradeckého kraje vzkřísit. Mám moc rád nástroj ve Vernéřovicích, ten mě velice upoutal. Pak byly jednu dobu, v devadesátých letech, nejmodernější varhany v kraji v Broumovském klášteře, přímo v kostele svatého Vojtěcha.

Je potřeba tyto úžasné staré hudební nástroje křísit doslova z popela, protože jsou často ve velmi špatném a téměř žalostném stavu. Kolik vůbec v našem kraji máme varhan a kolik jich je už opravených?
Václav Uhlíř: Já mám vystudovanou diecézi jako organolog biskupství, to znamená kraj Královéhradecký, Pardubický a částečně Vysočina, Liberec a Středočeský. Je to celkem 734 varhan, což je poměrně velké množství. Jen v Královéhradeckém kraji jich je 320 v katolických kostelích. Když ještě k tomu vezmeme ostatní denominace, tak počítám zhruba 400 varhan.

Čtěte také

A jaký je jejich stav?
Václav Uhlíř: Po roce 1989 nebyl ten stav dobrý, protože tam byla přerušena tradice údržby a v podstatě oprava varhan nebyla vůbec žádoucí. Většina nástrojů byla v žalostném stavu. V současné době je asi 150 nástrojů opravených a v dobrém stavu. Zbytek ještě čeká na pomoc. A jsou nástroje, které už se k tomu asi nedostanou a oněmí navždy.

Jak se takový stroj opravuje? Co jim nejčastěji chybí?
Václav Uhlíř: Nejčastěji jim chybí ochrana proti jejich úhlavnímu nepříteli a tím je červotoč. Značná část dílů je ze dřeva. A jak se dřevo neošetřuje, tak je to špatné.

V našem kraji existuje zajímavý projekt, který těmto nástrojům pomáhá.
Jakub Hrubý: Při dlouhých koronavirových dnech, které jsme si prožili, tak člověk hodně přemýšlel. A přemýšlel o věcech duchovních i kulturních, protože kultura byla velice přibržděna až pozastavena. Říkal jsem si, jakým způsobem vše opět rozjet, jak dostat hudbu k lidem. Varhany jsou nástroj a mají úžasnou moc, že člověka dokáží oslovit svým zvukem i duchem. Asi před 12 lety vznikl v Hradci Králové program, který se jmenuje Obnova historických varhan, u jehož zrodu stál právě Václav Uhlíř. Myslím, že se tam dostal také můj tatínek svým způsobem. Stál u toho také bývalý biskup královéhradecký, nyní kardinál Dominik Duka. A političtí představitelé kraje udělali ojedinělý projekt v České republice, který sklízí veliké úspěchy. A musím říct, že mám velikou radost, protože projekt nadále pokračuje a počítá se s ním i do budoucna.

Čtěte také

Můžeme představit i festival, který bude od letošního roku poprvé součástí tohoto úžasného programu?
Jakub Hrubý: Když jsem přemýšlel, jakým způsobem toto hmotné i nehmotné dědictví lidem přiblížit, tak mě napadlo, že by vznikla elektronická databáze varhan. Založíme web, který nazveme Vzkříšené varhany. Tam budou jednotlivé popisy nástrojů, nahrávky, fotografie varhan, veškeré technické detaily. A k tomu jsme se rozhodli udělat živou prezentaci. To znamená, že v září proběhne první ročník festivalu Vzkříšených varhan. Bude to celkem pět koncertů po Královéhradeckém kraji.

Projekt Vzkříšené varhany spojuje lidi, mecenáše, církev i města. Je to ukázka krásné spolupráce celé společnosti v kraji.
Jakub Hrubý, pěvec a sbormistr

Můžeme být konkrétní. 11. září Žireč, 12. září Jičín, 18. září Častolovice, 20. září Hradec Králové, kostel Panny Marie. A 25. září broumovský kostel svatého Petra a Pavla. Tam všude se bude hrát na varhany.
Jakub Hrubý: Jestli vás můžu doplnit, to by také mohlo posluchače okouzlit. Krajský úřad vynaložil za 12 let této podpory přes 16 000 000 Kč na obnovu nástrojů. Je samozřejmě pouze část, protože na druhou stranu je to i společenská záležitost. Nástroje spojují několik vrstev lidí, mecenáše, církev a města. Je to ukázka krásné spolupráce celé společnosti v kraji.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související