Vše o čaji, na co jste se báli zeptat! Proč se zalévají různě teplou vodou a louhují jinak dlouho?

4. březen 2020

Dáte si kávu nebo čaj? Tuto otázku slýcháme nebo říkáme často. A je pravda, že dnes už je z čeho vybírat. A i když je nabídka čajů bohatá, přesto se mnozí raději rozhodnou pro kávu. Čaj ale povzbudí stejnou měrou a je zdravější.

Čtěte také

Odbornice na čajové obřady Eliška Jiránková v naší radioporadně na téma: Čaj a jeho historie, druhy, příprava, prospěšnost pro zdraví a očistu těla.

Co se týká pití čaje, máme stále co dohánět. Nejnáruživějšími pijáky čaje na světě jsou prý Irové a hned za nimi Britové. Ti ho pijí už od 17. století. Do českých domácností se čaj dostal až v druhé polovině 19. století. A s trochou nadsázky můžeme říct, že stačilo docela málo a čaj jsme neznali ještě dnes. Jak už to tak bývá - za vše může náhoda.

První čaj na světě

Nikdo nedokáže přesně říci, kdy se čaj objevil a kdo se poprvé napil čaje. Legenda ale za objevitele považuje skvělého léčitele čínského císaře Šen-Munga, který si před bezmála pěti tisíci lety převařoval velmi znečištěnou vodu, kterou chtěl uhasit svou žízeň, do které mu nešťastnou náhodou upadlo několik listů ze stromu.

Eliška Jiránková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Rozhněvaný a žíznivý se tehdy sehnul a ponořil do čaje své dlaně, aby lístky z vřící vody odstranil. Zalíbila se mu vůně, a tak se rozhodnul čaj vypít. A zachutnal mu!

Čaj v Evropě

Do Evropy se dostal až v roce 1610, kdy jej přivezla holandská obchodní loď jako nový dovozní artikl. Dovoz byl ale ještě dlouhou dobu omezený, protože obchodní lodě byly na cestách mnohdy více jak jeden rok.

Čaj a jeho historie, druhy, příprava, prospěšnost pro zdraví a očistu těla (ilustrační foto)

Čaj byl v Evropě tedy velmi drahým zbožím a mohli si jej dovolit jen nejbohatší vrstvy společnosti.

Černý čaj z nutnosti

Veškerý, do té doby konzumovaný čaj, byl zelený čaj. Když se ale začal do Evropy ve velkém dovážet, ztrácel zdlouhavými plavbami na své kvalitě a chuti.

Čaj a jeho historie, druhy, příprava, prospěšnost pro zdraví a očistu těla (ilustrační foto)

Tak byl vlastně z nutnosti objeven černý čaj vzniklý fermentací zelených čajových lístků, který vydržel poživatelný delší dobu. Ten má silnější aroma i vyšší obsah kofeinu.

Zelený nebo černý?

To je otázka, na kterou není lehké odpovědět. Při rozhodování bychom se tedy měli řídit tím, o co nám vlastně jde.

Čtěte také

Zelený čaj povzbuzuje jak fyzicky, tak i psychicky. Pozitivní účinky zeleného čaje způsobuje nejen spousta vitamínů, minerálních látek, tříslovin nebo aminokyselin v něm obsažených, ale důležitý antioxidant látku zvanou catechin.

Černý čaj při výrobě prochází fermentací a proto má zvýšený obsah kofeinu. Účinky tohoto čaje jsou proto povzbudivé, a to i díky vitamínu B1. Černý čaj bychom měli pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně tak nahradíme šálek kávy.

Kromě zeleného a černého čaje si můžeme pochutnat například na čaji bílém, na čajích ochucených i čaji polozeleném.

Sáčkový čaj vysychá

A ať už si vybereme kterýkoliv, aby nám chutnal a dlouho vydržel měli bychom vědět, jak jej uchovávat. Na kvalitu čaje mají největší vliv tyto faktory: světlo, teplo, vlhkost, pachy a vzduch. Důležité je, v čem čaj skladujeme. Málokdo ví, že papírový sáček čaji odebírá vlhkost, takže postupně vyschne.

Skladování čaje doma

Některé specifické zelené čaje odborníci dokonce doporučují skladovat v chladničce.

Čaj a jeho historie, druhy, příprava, prospěšnost pro zdraví a očistu těla (ilustrační foto)


A pozor, pokud dáme čaj do blízkosti příliš aromatických koření nebo kávy, velmi rychle pojme jejich vůni a z původního čajového aroma se nic nezachová. Vhodné jsou tedy skleněné nádoby z tmavého skla, které nepropouštějí světlo.

Správná teplota vody

Aby nám opravdu chutnal, měli bychom vědět, jakou teplotu má mít voda, kterou čaj zalíváme.

Čtěte také

Tuto informaci se dočteme na etiketě nebo nám ji rádi řeknou ve specializované prodejně nebo čajovně.

Odborníci říkají, že „bezpečná" teplota pro přípravu bílého čaje je cca 75 °C.

Zelené čaje jsou velmi náchylné na vysokou teplotu vody. Proto bychom měli vždy raději zvolit nižší teplotu: 60 až 80 °C.

U černého čaje, je ideální teplota těsně pod bodem varu. I když i tady existují výjimky např „First Flush Darjeeling".

Čaj louhovaný za studena

Pokud se chystáte na cestu a chcete si vzít s sebou nápoj kolového tipu, vyzkoušejte „čaj louhovaný za studena". Uvidíte, že budete překvapeni jeho účinky. Chce to jediné - myslet na přípravu tohoto čaje nejlépe den předem. Jedná se o tzv. maceraci. Příprava je podstatně delší, ale stojí to za to.

Jana Kudyvejsová a Eliška Jiránková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Stačí do 1 litru studené vody (nejlépe ve skleněném džbánku) vsypat 5 gramů čaje. Např sencha nebo gyokuro. Džbánek dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc a nechte louhovat. Pak ho slijte přes sítko. V létě můžete přidat čerstvou mátu!

Celou radioporadnu s Eliškou Jiránkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související