Vyzkoušejte netradiční teplé nápoje. Třeba černý čaj se skořicí, lékořicí nebo vanilkou

2. leden 2019

Baristka Eliška Jiránková z Bajkazylu v naší radioporadně na téma: tradiční i netradiční teplé nápoje. Zimní chladné počasí je náporem pro organismus většiny z nás. 

VIDEO: Čaj v létě? Domácí ledový čaj je v horkých dnech přímo osvěžující zázrak

Eliška Jiránková v rozhlasovém studiu

Hostem naší radioporadny je Eliška Jiránková z Bajkazylu. Mimo jiné vám ukáže, jak si jednoduše připravit vynikající domácí ledový čaj. 

Jak nejlépe zvládnout zimní chmury, než s šálkem dobrého horkého nápoje.

Kromě výborného čaje existuje spousta tipů na alkoholické i nealkoholické nápoje, jež dokáží příjemně zahřát a potěšit.

Než se rozhodnete pro jakýkoliv horký nápoj, mějte na paměti, že by se neměly pít úplně horké. Nechte je chvilku odstát. Předejdete tak nejen nepříjemnému opaření jazyka či jiných částí úst, ale také možné rakovině jícnu.

Káva - čaj - hrnek - nápoj

Nealkoholické teplé nápoje
Mezi celou řádkou čajů byste měli vybírat především červené čaje, které dokáží pořádně prohřát. Mezi ně patří čínský čaj puerh a bezkofeinové čaje roibos, lapacho a maté.

Eliška Jiránková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Z bylinek se pak hodí na výborný zimní čaj maliník, černý bez a šípek. A pokud budete chtít jejich sílu zintenzivnit, pak do nich přidejte skořici, lékořici nebo vanilku.

Alkoholické teplé nápoje
Mezi nejoblíbenější nápoje s menším či větším množstvím alkoholu patří tradiční punč, grog, svařené víno, teplá medovina či griotka. Ale proč nezkusit také ty méně známé. Například horkou whisky s citrónem, horkou švestku nebo mléčný punč.

Celou radioporadnu s Eliškou Jiránkovou si můžete poslechnout v našem audi-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související