Kávou proti hladu? Zázvorový čaj a zdravé tuky, to jsou „fígle“, které nás zbaví pocitu hladu
Budeme hovořit o tom, jak redukovat hlad a zvyšovat pocit sytosti bez zbytečného příjmu kalorií. Jak si jako Češi stojíme v otázce nadváhy a obezity? Změnilo se něco za posledních 30 let? Co můžeme udělat pro to, abychom se dobře najedli, a přitom nepřibývali na váze? Existují na to nějaké fígle?
doc. Pharm Dr. Miloslav Hronek, Ph.D. v naší radioporadně na téma: Zdravé tuky.
Čtěte také
Jaké jíst potraviny k navození vyšší sytosti, abychom se přitom se chovali racionálně k našemu tělu? Jak můžeme změnit způsoby chování, životního stylu?
Stále se ještě setkáme s názory, že tuky tělu škodí, ať už jsou jakékoli. Dobře ale víme, že to není pravda. Existují i tuky „zdravé", které potřebujeme ke správnému fungování našeho těla. Démonizace tuku v minulosti je jednou z příčin vysoké míry obezity a výskytu civilizačních chorob v současnosti. Vedle sacharidů a bílkovin je tedy tuk nedílnou součástí stravy.
Z hlediska celkového zdraví jsou důležité omega mastné kyseliny, kterých je více typů. My se zaměříme zejména na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Velký problém je, že konzumujeme příliš mnoho omega-6 mastných kyselin na úkor omega-3 mastných kyselin.
Co jsou omega-3 mastné kyseliny?
Omega-3 je soubor esenciálních mastných kyselin, z nichž je pro nás nejdůležitější zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).
Bohužel lidský organismus si omega-3 mastné kyseliny nedokáže vyrobit sám. Umí je pouze uložit do zásob, což ale není zrovna to, co bychom chtěli. Je proto důležité si pravidelně dopřávat potraviny, které omega-3 obsahují, abychom zajistili stálou, ale přiměřenou hladinu těchto kyselin v těle.
Čtěte také
Zdroje omega-3 mastných kyselin jsou v živočišné i rostlinné složce. Největší obsah EPA a DHA mají ryby, které žijí ve studených vodách. Jde zejména o ryby jako: losos, sleď, sardinky, makrela, mořský pstruh nebo tuňák. Dalším zdrojem jsou semínka nebo ořechy. Zejména: lněná, chia či slunečnicová semínka, vlašské, pekanové, burské nebo makadamové ořechy.
Existují nějaké vychytávky a rady, které by pomohly redukovat pocit hladu?
Celou radioporadnu s doc. Pharm Dr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Jak nakupovat uzeniny a nezničit si zdraví? Doc. PharmDr....
Radioporadna: Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. - Centrum pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové - fyziologie výživy -...
-
Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek.
-
Kváskový chléb PharmDr. Miloslava Hronka
Kvásek: 1. den - 100 g žitné mouky + 125 g (ml) vody zamíchat a dát do trouby vyhřáté na cca 30 stupňů Celsia.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.