Vladimír Burjánek: Rostík

9. říjen 2022

Rostík je prima kluk. Jezdí dost často k dědovi a babičce, kteří jsou našimi sousedy. Zatím k nim přijížděl jen v doprovodu maminky, někdy obou rodičů a občas i se sestrou. Pokaždé si bere na oblíbenou výpravu do ruksáčku své dvě oblíbené hračky - ovečku a pejska. Kdyby na ně zapomněl, nevím, co by se dělo, říká babička. 

Čtěte také

V létě přijel bez doprovodu své rodiny a všichni netrpělivě čekali, jak to zvládne. Babička mu vedle pravidelné bazénové koupačky připravila i zajímavý program. Děda s ním chodil na oblíbená místa. Rosťa je podle všeho technicky zaměřený.

Největší radost mu dělal pracující jeřáb u zrušené textilky kousek od nás a hošík měl všechno téměř na dohled. Letos se těšil na projížďku parní lokomotivou Českým rájem, kterou mu slíbili. Když přišli na nádraží, omrknul znalecky situaci a jak je vyzvali k nástupu, procedil skrz zuby - lhali nám, babičko.

Čtěte také

Udivená babička se ozvala proč? To není pára, ale diesel, konstatoval znechuceně. Vysvětlení železničářů, že páru v suchém počasí nepovolili kvůli jiskrám a možnosti požáru, bylo slabou náplastí.

Jinak pobyt bez rodičů zvládl na první samostatné návštěvě znamenitě, opečováván babičkou si na domov ani nevzpomněl. Když se ale vrátil domů, povzdechl si prý při vybalování ovečky a pejska - tak konečně jsme zase doma. Nevděčník, jeden - smála se babička, když se to dozvěděla.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Šikovnost

    Nejsem technický talent. V mládí jsem sice od otce  pochytil základní dovednosti, jak držet kladívko a pilku. Ovšem na velké opravy a úpravy to není nic moc.

  • Vladimír Burjánek: Srozumitelnost

    Nestalo se nám to jednou a nebyla to výjimka. Když se doma díváme na nejeden z novějších filmů, najednou jsme se po sobě se ženou začali nechápavě koukat. Slyšíš to dobře?

  • Vladimír Burjánek: Počítače

    Naše děti a vnoučata u počítačů streamují, tweetují, chatují, laikují. Pro ně to jsou běžná slova, u kterých si ani neuvědomují, že nenápadně opouštějí rodný jazyk.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.