Vladimír Burjánek: Pata

6. prosinec 2020

Reklama může být někdy pravdivá, jindy zavádějící, klamavá a někdy i krajně nebezpečná. Může inspirovat člověka ke krkolomnému kousku, který je možný právě jen v reklamních šotech. 

Potkal jsem nedávno známého, který zaměstnal jednoho ze svých dobrých kamarádů. Tak se ptám, jak se mu osvědčil? Dobré, ale byl u nás krátce a už přes měsíc marodí. Copak, ptám se něco dlouhodobého? Ani se neptej, nikdo tomu ani nechce věřit. Jestli na to přišel sám, nebo to viděl v reklamě, čert ví.

Ochranný oděv a správná obuv minimalizují riziko úrazu

Dělal si prostě sám pedikúru. Není žádný hlupák, je sice kutil, ale přijít na takovou hloupost, to se nechce věřit. Znám jednoho novátora, který si místo ošetření u odborníka brousí paty vroubkovanou rašplí na dřevo.

Ale tohle byl supernápad

Když to líčil, nevěřil jsem. Jára vzal značkovou brusku, dal nový šmirglpapír, položil přístroj na zem u ledničky, zaaretoval ho a pustil mašinku na nejnižší rychlost. Opřel se o ledničku a brousil paty. Když už končil, nedal si pozor a strojek mu vcucnul patu. Stačil ještě rychle vytáhnout šňůru ze zásuvky, krev tekla, na patě šlinc.

00986490.jpeg

Potom už jen volal na ženu. Lepící pásku, tu širokou. Ošetřil se sám, protože prý v televizi zrovna běžel fotbal, tak ho nezmešká. K lékaři šel až později, když se mu to sebralo. Nepřiznal se k příčině zranění a pomarodil si pěkně dlouho.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Moudra

    Když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky, opakoval mi mnohokrát tuhle lidovou moudrost můj chytrý strýček sedlák. A podle ní se také sám řídil.  Kravka byla prioritou. 

  • Vladimír Burjánek: Obložnost

    Na leteckém snímku naší vesnice jsou nejzřetelnější modrá oka domácích bazénů. Je jich požehnaně, ačkoliv máme tu výhodu, že kolem nás protéká i řeka a koupat se dá v ní. 

  • Vladimír Burjánek: Zázraky techniky

    Naše sousedka se rozhodla vtrhnout po šedesátce do moderní doby se zázraky techniky. Minulé léto si pořídila dotykový mobil a zápolila s jeho nástrahami téměř tři měsíce. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.