Vladimír Burjánek: Oblek

9. listopad 2014

Švadleny a krejčí patřili dříve nezbytně téměř ke každé vesnici. Stejně jako pekař, švec, řezník, zahradník. Než lidé přešli na konfekci, šilo se u krejčích a švadlen. Ještě si pamatuji, jak mi pečlivý a noblesní krejčí pan Kraus bral míru na mé první šaty. Kroužil kolem mě s metrem a úhledně do notýsku zapisoval potřebné údaje.

Já musel různě pokrčit ruce i nohy, aby on získal dokonalý přehled. Když už pověsil své řemeslo na hřebíček, musel jsem hledat pokračovatele. Měl jsem štěstí, že jsem ho našel. Byl stejně šikovný jako ten předešlý, byl i mladší a modernější a stal jsem se jeho stálým zákazníkem. Bylo na něho stoprocentní spolehnutí, pokud se člověk netrefil, dalo by se říci do chvíle, kdy měl své dny. Byl totiž tak zvaný kvartální pijan. Jednou za čas řekl ženě, že si jde pro cigarety, vyběhl jen tak, v bačkorách - a vrátil se domů za týden. Na různých místech, někdy i sto kilometrů vzdálených od domova proflámoval a utratil pár tisíc korun a nějaký čas byl zase klid. Sedl k mašině, pokojně a trpělivě pracoval, tvořil, ochotně lidem plnil jejich přání. Mistr nad mistry, až na tu občasnou slabost, kterou mu ovšem zákazníci tolerovali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.