Vladimír Burjánek: Chaplin

12. září 2021

Moje generace se seznamovala s krásou bigrafu a poznávala kouzlo filmového plátna přes Charliho Chaplina. Když věčně připitý ředitel městského kina, kterého jsme si pojmenovali Luigi Longo, neboť jeho české jméno a příjmení byly podobné, oznamoval na začátku každého měsíce program, propukali jsme v jásot, když se ozvalo zařazení filmu s Chaplinem.

Později sklízel stejné ovace český komik Vlasta Burian. Tulák Charlie, mužíček s knírkem, hůlkou a rozšmajdanými botami nás přiváděl v úžas svou nešťastnou neohrabaností, komickými kousky a chytrostí. Byl naší dětskou hvězdou, miláčkem a mnohdy i vzorem vynalézavosti.

Charlie Chaplin se dožil úctyhodného věku osmaosmdesáti let.

Zanechal nám prý čtyři odkazy:

1. Na tom světě není nic věčné, ani naše problémy.
2. Rád chodím v dešti, protože nikdo nevidí mé slzy.
3. Nejpromrhanějším dnem v životě je den, kdy se nesměju.
4. Šest nejlepších léků na světě jsou - slunce, odpočinek, trénink, zdravá strava, sebeúcta a přátelé.

Berte je ve všech etapách a užijete si dlouhý a zdravý život. To nám Chaplin vzkázal a myslel to opravdu vážně.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Ta příjmení

    Že si někdy člověk nevzpomene na příjmení, to se stává. Že si poplete příjmení dvou osobností, stane se také, ale někdy je z toho velmi humorná situace.

  • Vladimír Burjánek: Obložnost

    Na leteckém snímku naší vesnice jsou nejzřetelnější modrá oka domácích bazénů. Je jich požehnaně, ačkoliv máme tu výhodu, že kolem nás protéká i řeka a koupat se dá v ní. 

  • Vladimír Burjánek: Lumumba

    Do svého prvního zaměstnání jsem jezdil nejdříve vlakem. Stálá parta chlapů hrála pokaždé karty, „dudáka". Dokonce si pamatovali, kdo poslední den před tím rozdával. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.