Vladimír Burjánek: Ta příjmení

9. září 2018

Že si někdy člověk nevzpomene na příjmení, to se stává. Že si poplete příjmení dvou osobností, stane se také, ale někdy je z toho velmi humorná situace, zejména tehdy, když se jedná o profesionálního řečníka. 

V předrevoluční době obyvatelstvo absolvovalo tak zvané školení civilní obrany, na kterých se předváděli jako lektoři hlavně starší důstojníci v záloze, ale také různí další blekotové. Na jedné takové přednášce hovořil lektor o mírové politice Sovětského svazu. Ministrem zahraničních věcí byl tehdy Eduard Ševarnadze, který se po rozpadu SSSR stal později gruzínským prezidentem.

Na přednášce nebylo zrovna plno, ale pár poslušných občanů přeci jen přišlo. Řečník postupoval systematicky na dané téma, až se dostal k žhavé současnosti, kde byl právě nutným středobodem zmíněný Ševarnadze.

Zamyšlený, otázka, otazník (ilustrační foto)

Když už poněkolikáté řekl přednášející místo příjmení politické veličiny Ševarnadze soudruh Šavlakadze, našel se v auditoriu jeden sportovní fanoušek lehké atletiky a při dalším spleteném příjmení to nevydržel a nahlas lektora opravil.

Šavlakadze je taky Gruzínec, ale skokan do výšky! A měl pravdu, byl to dokonce velmi úspěšný olympijský vítěz z Říma v roce 1960. Což lektor netušil a posluchači se alespoň zasmáli.

Spustit audio