Vladimír Burjánek: Blatník

5. červen 2022

Dnes je Světový den životního prostředí. Dáváme mu na celé zeměkouli ještě pořád dost na frak. To aby prase vydrželo, říkala vždycky moje babička, když se na ni řítil jeden problém a nervák za druhým. Prostředí kolem nás ničíme ve vodě, na vzduchu, hluboko dole i vysoko nahoře. 

Čtěte také

Dnešní pohled na šroubující se ceny ve stavebnictví, obchodech, u řemeslníků i zemědělců, vlastně téměř všude - budiž pro nás velikým poučením. Možná i v jednom, nezanedbatelném počínání. Ještě nedávno bylo všechno spotřební zboží. Zažil jsem to sám.

Vnuk si loni odmontoval zadní blatník od kola. Byl uchycen na trubku sedla důmyslným systémem. Protože chtěl kolo prodat, hledal blatník. Našel ho i s úchytem, u kterého ovšem chyběla drobnost - obdélníková kovová sponka.

Čtěte také

Navštívil jsem pět cykloprodejen. Sponka ani náhodou, ale nebyl ani celý systém upevnění.

Dovoz z Číny vázne a raději si kupte blatník nový, radili. Ve třetím obchodu už mi to nedalo a poznamenal jsem. To je ono, všechno bylo dlouho spotřební zboží, téměř se neopravovalo. Vyhodit, koupit nové. Ono nás to ale začíná mrzet a najednou poznáváme, co je to šetřit, opravovat a nevyhazovat. Nechovat se konečně podle hesla jedna sirky na dvakrát, litr piva na jednou.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Dobroty

    Moje babička byla výborná kuchařka. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

  • Vladimír Burjánek: Počasí

    Už třetí léto zažíváme mimořádně teplé počasí. Lidé se vždy zajímali o to, v jakých klimatických podmínkách žijí a díky některým máme záznamy o počasí stovky let zpátky.

  • Vladimír Burjánek: Nákupy

    Šmejdi prý mají další taktiku. Přes internet nabízejí zboží se značnými slevami. Míří do seniorských řad a prý jim to dost vychází. Ono ale nemusí jít vždy jen o šmejdy.