Velikonoční rady a tipy Ládi Hrušky a také aktivních a činorodých členů Spolku seniorů z Opočenska

1. duben 2022

Láďa Hruška a předsedkyně Spolku senioři z Opočenska Míla Rohlenová byli hosty Lady Klokočníkové v pátek 1. dubna po 11. hodině v rozhlasové kavárně. A protože Velikonoční svátky už doslova klepou na dveře, tak se rozhovor zaměřil především na nejrůznější velikonoční rady a tipy.

Co všechno členové Spolku senioři z Opočenska přivezli do rozhlasové kavárny ukázat?
Jsou to ukázky z naší činnosti. Máme tedy malovaná i vrtaná vajíčka, obháčkované vázičky a svícny, paličkované i vyšívané věci a také různé velikonoční dekorace.

Čtěte také

Láďa Hruška se hned připojuje.
Já jsem čekal, že když sem vstoupím, že mne hned někdo nachytá, protože je Apríl. Ale byl jsem hned zahrnut nádhernými dárky, za které opravdu moc děkuji.

Ale ani on nepřijel s prázdnou.
Včera jsme byli s bratrem natrhat vrbové proutky a mám pro vás také samozřejmě pár tipů, jak si udělat krásné Velikonoce nebo se naladit na jaro. Jen s tím, co prostě najdeme doma. A přivezl jsem také laky na nehty. Tím si ale nebudeme lakovat nehty, ale velikonoční vajíčko.

Vajíčko zbarvené jako duha si vykouzlíte i bez barev!

Stačí nám k tomu jen brýle, které nám světlo nejlépe pod lampičkou dokáží rozložit na barevné spektrum. Aby se nám vejce obarvilo a barevné paprsky se na něm uchytily, musíte ho vykoupat v troše octa s vodou asi 20 vteřin. Potom ho vezměte do ruky, zapněte lampičku, dejte před žárovku brýle jako lupu a ve vzdálenosti asi 2 cm od brýlí držte vajíčko. Jak se vám začne zbarvovat, tak s ním otáčejte, aby se obarvilo celé. Za minutu byste měli držet krásnou kraslici barevnou jako DUHA! (Nezapomeňte ale, že máme dnes 1. dubna! :-) )

Paní Mílo, jaké techniky používáte nejvíc a nejraději, když se připravujete na Velikonoce se vší parádou?

Čtěte také

Pořádáme pro naše seniory, a někdy i pro seniory s dětmi, tvořivé dílny, kde vyrábíme různé věci. Nejčastěji jsme teď vyráběli z platíček od vajíček květinky, různé druhy věnečků a další výrobky, jako třeba slepičky, co se z plat od vajíček dá jednoduše s dětmi i s dospělými vytvořit.

Dokonce máme jednu seniorku, která má za sebou kurz vyřezávání ovoce a zeleniny, takže jsme měli asi dva kurzy, kdy nás to učila a je to velice hezké. Ale dnes jsme přivezli různá vajíčka, která se zdobila jak lakem na nehty, tak různými barvami, voskem nebo se polepovala krajkou.

Teď si ovšem s Láďou upleteme velikonoční srdce.
Vytvoříme si takovou rychlou jarní dekoraci, která nám bude rozdávat radost třeba na dveřích jako závěsná dekorace. Potřebujeme k tomu vrbové proutky, které si svážeme na jednom konci. Pak se celý snop rozdělíme rukama na dvě poloviny, ty přehneme přes sebe dolů, kde je svážeme.

Velikonoční rady a tipy Ládi Hrušky a také členů Spolku senioři z Opočenska

A tím se nám vytvoří obraz krásného srdce, které si následně můžeme ještě jarně dozdobit. Přinesl jsem například umělá křepelčí vajíčka, umělý zlatý déšť, umělé kočičky, aby nám dekorace neuvadla a vydržela na dveřích co nejdéle.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Láďou Hruškou a předsedkyní Spolku senioři z Opočenska Mílou Rohlenovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související