Zhruba 3 000 vajec napočítali organizátoři netradiční velikonoční výstavy na opočenském zámku

26. březen 2022 08:32

Netradiční velikonoční výstavu v těchto dnech instalují členky místního Svazu tělesně postižených v Opočně na Rychnovsku. Lidé na ní uvidí zhruba tři tisíce vajíček, která vyráběla téměř stovka místních obyvatel. Nejde ale o tradiční kraslice zdobené třeba slámou nebo voskem, nápadům se totiž meze nekladly. 

Přišla jsem se podívat, jak se zdobí kraslicemi interiér opočenského zámku. A tak už brzy uvidíte na výstavě třeba vajíčkové noty, kuželky nebo třeba dopravní značky. „Všechno se musí připravit,“ říká Ludmila Šintáková.

Čtěte také

Společně se jdeme podívat do další místnosti. A zeptám se Ivy Volasové, ktará stojí za touto akcí, proč jsou tu ty lavičky? Je to také prostor pro vajíčka? „Ano, tady budou na koberečku dopravní značky z vajíček.

Čí to byl nápad udělat z vajec dopravní značky? „To je takový nápad celé naší party.

Co tady všechno vidíme? Přechod pro chodce, zákaz vjezdu, pozor zatáčka. „Prostě všechno možné. Je jich tady spousta.

Čtěte také

Ženy, které dělaly tato vajíčka, jsou v další místnosti. „Ano, také, ale některé dnes nemohly přijít. Celkem se zapojilo přes 80 lidí z Opočna. Vše taková starší generace. Vajíčky vyfoukali a potom jsme se scházeli v různých domácnostech a vajíčka zdobili.

Jaroslava Koudelková zrovna slezla ze žebříku a společně se díváme na její dílo. Na vrbové proutí zavěsila několik kraslic. „Je fajn, že na to bylo víc času, protože jsme chtěli výstavu udělat už loni, ale kvůli covidu to nebylo možné. Takže jsme pokračovali další rok a narostlo to na 3 000 vajec.

Výstava bude v prostorách bývalé zámecké kuchyně. Ten prostor je normálně pro návštěvníky nepřístupný.

Čtěte také

Vracíme se do vstupní chodby a tady tedy těch vajec je opravdu mnoho. Ale pozor, nejsou to klasické kraslice, jak by mohl někdo očekávat. „Tam bylo důležité najít ten správný nápad, co by se z těch vajíček dalo všechno udělat. Udělali jsme z vajec třeba znak Opočna nebo i státní vlajku.

„Někoho napadlo, že by mohly být z vajíček i šachové figurky. Každý zkrátka přišel se svým nápadem.

Velikonoční výstava na opočenském zámku bude pro veřejnost přístupná od 14. do 18. dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související