Ve dvorském safari parku sdílí veverky kapské své bydlení možná překvapivě společně se slony

5. červen 2021 08:33

Veverky kapské jsou o něco větší než ty, které žijí u nás, nešplhají po stromech a vyhrabávají si dlouhé podzemní chodby a nory, ve kterých se ukrývají před nebezpečím a vychovávají svá mláďata. Patří mezi hlodavce. 

Ve dvorském safari parku sdílí pavilon se slony a svůj domov mají propojený s expozicemi damanů, mangust a hrabáčů. Jak to v takové pestré společnosti chodí, se teď dozvíte od zooložky Gabriely Linhart a redaktorky Dany Voňkové.

Čtěte také

Patří do skupiny veverek zemních, tedy veverek, které před nebezpečím neutíkají na stromy, ale pod zem. Jejich nejčastějšími predátory jsou například šakali čabrakoví.

Šedohnědá srst je na břišní straně světlejší a po stranách zad se táhne bílý pruh. Má malé uši, které jí nepřekáží při pohybu pod zemí a mohutný huňatý ocas, který používá jako slunečník. Obvykle dvě až tři samice žijí ve skupině s maximálně devíti svými potomky. Dospělí samci se k samicím připojují pouze na páření.

Veverky kapské ve dvorském safari parku

Veverka kapská má dlouhé a silné drápy, které jí umožňují vyhrabávat rozsáhlé systémy tunelů, v nichž žije. Tyto veverky jsou všežravé, vyhledávají semena, hlízy a masité kořínky a také hmyz a ptačí vejce. Aktivují až po východu slunce, pak vylezou z nor, ale za chladných a nevlídných dnů zůstávají pod zemí.

Čtěte také

Tento druh veverek dorůstá délky těla 20-30 centimetrů, ocasu 18-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 400-800 gramy.

Veverka kapská obývá otevřené krajiny jižní Angoly, Zimbabwe, Botswany, Jihoafrické republiky a Namibie. Jsou to velice bystrá a plachá zvířata.

Mláďata se rodí slepá a prvních několik dnů života tráví v norách, kam jim matka nosí potravu. Mezi 21. až 22. dnem života otevírají oči a už v osmi týdnech většinou opouštějí matku. V přírodě se obvykle nedožívá více než tří let, v zajetí výjimečně až 15 let.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související