Hlodavec, který má kopýtka a malé kly. To je daman, překvapivě nejbližší příbuzný slonů

4. srpen 2018 10:01

Safari Park Dvůr Králové chová damany skalní a právě se chlubí novým přírůstek. Po šesti letech se tam narodilo mládě, které když zrovna neodpočívá, čile běhá v expozici v pavilonu Africká savana. Ne náhodou protilehlý prostor obývají sloni. Proč tomu tak je, se dozvíte z rozhovoru, který s mluvčí královédvorského Safari Parku Andreou Jiroušovou připravila redaktorka Dana Voňková.

Nové mládě damana skalního se v Safari Parku Dvůr Králové narodilo 20. června. Původně přišla na svět ve dvou vrzích mláďata tři, ale přežilo pouze jedno. Uhynula i jedna ze dvou samic, tudíž je jisté jen to, že otcem se stal sameček jménem Elf.

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě damanům, nejbližším příbuzným slonů

Mládě damana v Safari Parku Dvůr Králové

Dvojice dvorských damanů skalních, malých savců připomínajících většího králíka a zároveň nejbližších příbuzných slonů, přivedla na svět nové mládě. Naposledy se tato zvířata podařilo ve dvorském safari parku rozmnožit před šesti lety. V pavilonu Africká savana je tak nyní k vidění trojice damanů - dospělí jedinci Elf a Kaia a nový přírůstek. 

Pohlaví nového přírůstku není ještě známé. Mládě ale dobře prospívá a návštěvníci se s ním mohou setkat v pavilonu Africká savana poblíž expozice slonů. Přesto, že se na první pohled jedná o velký váhový rozdíl obou zvířat, jsou blízce příbuzní.

Dnes malý daman má podle genetiků se slonem některé společné znaky - například nehtová kopýtka nebo horní řezáky přeměněné v kly, které se liší jen velikostí.

Daman skalní, kterého chová královédvorský Safari Park, může v dospělosti dosáhnout hmotnosti přes pět kilogramů.

Mládě damana v Safari Parku Dvůr Králové

Žije v koloniích složených z jednotlivých rodin vedenými dominantními samci. Jak napovídá druhové jméno, zdržuje se především ve skalách a kamenitých oblastech, kde si staví vlastní hnízda nebo využívá opuštěné nory jiných zvířat. Pohyb ve skalním terénu mu umožňuje lepkavý sekret na chodidlech a palce na zadních nohou.

Všechny druhy damanů věnují hodně času vyhřívání se na slunci.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související