Ve dvorské zoo mají tři malé damany, příbuzné slonů

24. září 2010

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové se narodila tři mláďata damanů skalních, kteří jsou nejbližšími příbuznými slonů. Zatím se tyto tři chlupaté kuličky vejdou do dlaně lidské ruky, v dospělosti ale mohou měřit až půl metru a vážit přes pět kilogramů. Zoo párek damanů dovezený z jižní Afriky chová teprve dva roky. Královédvorská zoo je známá především chovem afrických kopytníků. Ročně zahradu, která chová přes 2500 zvířat, navštíví přibližně půl milionu lidí.

"Od počátku se chovali velmi bojácně, schovávali se za kameny a pařezy. Před chovateli se ukrývali na topení a na zářivkách pod stropem," řekla ČTK zooložka Zdenka Jeřábková. Postupně si však sameček Ebun i samička Dalila na nové prostředí, ošetřovatele i návštěvníky za sklem zvykli. Později se sžili i s párem mangust liščích, které jim chovatelé do výběhu v pavilonu Africká savana přidali.
Tři malí damami jsou od narození velmi hbití a čiperní. Na svět přicházejí dokonale vybaveni. Mají již srst a vidí, což jim ve volné přírodě pomáhá zachránit se před predátory.
Se slony damany sbližuje to, že mají prsty zakončené nehty a chodidla opatřená polštářky. Mají také podobně založený chrup, dva přední řezáky mají přeměněné na krátké kly vyčnívající z tlamičky. Jako sloni mají mléčné žlázy mezi předními končetinami. Rovněž doba březosti je dlouhá, u damanů osm měsíců, u slonů 24 měsíců. Kvůli poměrně špatné schopnosti termoregulace se rádi vyhřívají na slunci.

Logo
Spustit audio