Lvice a damani se v ZOO Dvůr Králové podrobili zdravotní prohlídce

6. únor 2013

Kontrolu zdravotního stavu samice lva indického a skupiny damanů skalních provedl dnes, společně se zoologem Mgr. Michalem Podhrazským a ošetřovatelkami z Pavilonu šelem, MVDr. Jiří Váhala.

Šestiletá samice lva indického Yanna nevykazuje žádné známky nemoci, ale pije v poslední době více vody, než je obvyklé.

Chrup lvice

Proto chovatelé, kteří zdravotní stav zvířat pozorně sledují, požádali veterinárního lékaře o prohlídku.

Ošetřovatelka Jaroslava Hofmanová při vyšetření damanů

Samice váží kolem 120 kilogramů a dobrovolně by se prohlédnout nenechala, takže jí byla aplikována uspávací látka.

MVDr. Jiří Váhala nejprve vyholil lvici srst na přední tlapě. Potom za pomoci ošetřovatelky Galiny Žižkové odebral vzorky krve pro laboratorní vyšetření.

Nakonec se lvice podrobila důkladné fyzické prohlídce, včetně kontroly chrupu, tlap a drápů. Bylo zjištěno, že je ve výborné zdravotní kondici.

Preventivní prohlídce se dnes podrobila také skupina damanů skalních. Tato zvířata se nemusela uspávat, ale jejich odchyt pomocí podběráků chvíli trval.

Damani se umí velmi rychle pohybovat a to i ve výškách, takže se zoolog a ošetřovatelé při jejich chytání docela zapotili.

Všechna čtyři zvířata byla postupně zvážena. Nejvíce váží samice Velima, 4,5 kg. Samec, který se jmenuje Kluk, je se svými 3,48 kg téměř o kilo lehčí. Oba menší samečkové Bolek a Lolek (mláďata z loňského roku) váží skoro stejně, mají necelé 3 kilogramy.

Nakonec zvířata zkontroloval i veterinární lékař a konstatoval, že jsou ve velmi dobrém zdravotním stavu. Případná březost samice potvrzena zatím nebyla.

„Obě dnešní zdravotní prohlídky zvířat proběhly bez komplikací, lvice se z anestezie bez problému probudila. Věřím, že i výsledky laboratorního vyšetření její krve neprokáží žádné onemocnění a my budeme mít jistotu, že je zcela zdravá“, uvedl zoolog Mgr. Michal Podhrazský.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio