Dvorský safari park chová nový druh afrických veverek bušových

30. listopad 2018

Nový pár veverek bušových se nastěhoval do expozice mangust v Safari Parku Dvůr Králové. Půlroční samec a roční samice dorazili do Dvora Králové na začátku letošního října z Německa. V současné době obývají expozici společně s mangustami trpasličími.

Dvorské ZOO se poprvé podařilo odchovat veverky kapské

Veverka kapská

Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se poprvé podařilo odchovat veverky kapské. Tři mláďata se narodila již v srpnu, ale návštěvníci zahrady je mohou vidět až nyní. Dosud totiž byla před zraky lidí ukryta v důmyslném systému chodeb, které si veverky ve výběhu vyhloubili až 90 centimetrů pod zemí. ČTK to řekla Jana Myslivečková z vedení zoo.

Veverky bušové se od veverek kapských, které safari park rovněž chová, liší zásadně ve způsobu života.

„Zatímco veverky kapské žijí celý život na zemi a budují si podzemní nory, veverky bušové se specializovaly k životu ve vyšších patrech biotopu. Ke spánku nebo při nebezpečí se tak uchylují na stromy nebo alespoň do houštin,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart.

Veverka bušová v Safari Parku Dvůr Králové

Zástupci tohoto druhu žijí buď samotářsky, nebo v malých rodinných skupinách.

„Naše dvojice spolu vychází velmi dobře. Uvidíme, jestli se jim u nás do budoucna podaří zplodit potomka,“ říká zooložka. Veverky jsou umístěny ve společné expozici s mangustami trpasličími. „Zvířata se vzájemně respektují a k žádným konfliktům nedochází,“ doplňuje Gabriela Linhart.

Veverky bušové obývají Afriku na jih od Sahary. Patří mezi hlodavce a jejich jídelníček tvoří jak rostlinná složka, tak živočišná, zejména drobný hmyz včetně mravenců. Shánění potravy je jednou z mála chvil, kdy je možné tyto veverky vidět na zemi.

Samice vyvádějí mláďata po třech měsících březosti a staví si pro ně hnízda v dutinách stromů.

Veverka bušová v Safari Parku Dvůr Králové
autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související