Samice veverky bušové staví hnízda v dutinách stromů, nad zemí přicházejí na svět i jejich mláďata

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Veverka bušová v Safari Parku Dvůr Králové

I malá zvířata mají nezanedbatelný podíl na rozmanitosti africké přírody. Patří do ní pozemní veverka kapská a o něco výš nad zemí žijící veverka bušová. Ani jedna nevypadá stejně jako naše známé sběratelky oříšků.

S ošetřovatelkou Galinou Žižkovou si teď budeme povídat o veverkách bušových. Naším tradičním cílem je Safari Park Dvůr Králové, kam vás zavede reportérka Dana Voňková.

Veverky bušové jsou hlodavci o něco menší, než naše evropské veverky. Ke spánku nebo při hrozícím nebezpečí se uchylují na stromy nebo do houštin. Ukrývají se v dutinách, kde si dělají zásoby semen a plodů.

Žijí v listnatých a smíšených lesích Afriky

Váží od 190 do 240 gramů, na délku měří 17-19 cm, délka ocasu je 16-18 cm.

Samice veverky bušové přišla do Dvora Králové nad Labem na začátku října 2018 z Německa, zhruba o rok později také z Německa půlroční sameček.

Veverky bušové se od veverek kapských, které dvorský safari park také chová, liší zásadně ve způsobu života.

Zatímco veverky kapské žijí celý život na zemi a budují si podzemní nory, veverky bušové jsou uzpůsobeny k životu ve vyšších patrech biotopu.

Zástupci tohoto druhu žijí buď samotářsky, nebo v malých rodinných skupinách.

Veverka bušová v Safari Parku Dvůr Králové

Veverky bušové obývají Afriku na jih od Sahary. Patří mezi hlodavce a jejich jídelníček tvoří jak rostlinná složka, tak živočišná - živí se plody, semeny a hmyzem včetně mravenců. Shánění potravy je jednou z mála chvil, kdy je možné tyto veverky vidět na zemi.

Spustit audio
autoři: Dana Voňková , baj

Odebírat podcast

Související