V zimě trpí pleť větší dehydratací než v létě. Potřebuje víc vody, radí kosmetička Vlasta Libotovská

20. leden 2023

Zkušená kosmetička Vlasta Libotovská je hostem radioporadny a Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. Téma: péče o naši pleť v zimním období. Letošní zima je zvláštní, poměrně teplá, ale pak přituhne a přimrzne. Co to dělá s naší pletí?

Jak se tedy naší pleti v zimě věnovat? Můžeme mít pleť suchou, vrásčitou, unavenou, bledou.
V zimě vždy trpí pleť větší dehydratací nežli v létě. To bych chtěla říci úplně na úvod, protože někdo si myslí, že když je zima, tak nemusíme dávat pleti tolik vody, ale opak je pravdou. Musíme dávat vody víc. Tedy mít dostatečný přísun tekutin a zároveň používat i hydratační krémy.

Čtěte také

Krémy používat spíše na noc, ne tolik zrána, protože jdete z tepla do zimy a ze zimy do tepla a pleť by tím trpěla. Dělaly by se žilky, mohly by se vytvářet takové šupinky na pleti. Tedy doporučuji hydratovat hodně večer. Omyjete pleť večer pleťovým mlékem, trošku se opláchnete vodou.

A potom si můžete udělat ještě jednu věc. To vždy doporučuji, budu se opakovat, ale je to nutné. Namočte si třeba plínu nebo nějaký měkký ručník do minerálky, na 5 minut si to přiložte na pleť a nechte ji nasávat. Ona si vezme, co potřebuje a potom si nanášíte krém.

Připravila jsem pro vás dvě pleťové masky. Jedna je z banánů a ze zakysané smetany, druhá potom z kiwi a řeckého jogurtu.
Vlasta Libotovská, kosmetička

Hydratační krém používáme asi v zimě jiný než v létě?
Ráno používejte spíše krémy hutnější, kde je třeba obsažen kaviár nebo koenzym Q10, tomu se říká vitamín krásy. Nebo můžete používat krémy, kde je hodně retinolu. A potom, jak jsem řekla, večer už používat hydratační, lehké vitaminové krémy.

Co pleťové masky z domácích surovin. Ty jsi velkým propagátorem právě těchto masek.
Připravila jsem pro vás dvě pleťové masky. Jedna je z banánů a ze zakysané smetany, druhá potom z kiwi a řeckého jogurtu. Pokud by to bylo trošičku řídké, tak tady mám ještě mandlovou mouku, kterou to můžeme zahustit.

Čtěte také

Jinak banán je sám o sobě protivráskový. I když ho budete jíst, nebudete stárnout. Takže si můžete udělat i banán se šlehačkou, hodně to vidličkou rozmělnit a je to úžasné. Můžete si půlku banánu sníst a druhou půlku si dát na obličej. Protože pleť potřebuje také výživu. Jak se budete stravovat, podle toho také budete vypadat.

Tedy polovinu banánu si vidličkou rozmělníte, ono to jde docela dobře. Uděláte si takovou jemnou kašičku a do ní přidáte trošičku zakysané smetany. Ta je také úžasná na pleť, protože vám stáhne a vybělí póry. Vznikne opravdu nádherná kašička, ani ji nemusíte zahušťovat. A když si to nanesete na pleť, tak to neskutečně vypíná.

Když se budete cítit unaveni, tak pro vypnutí pleti si dejte banán buď se zakysanou smetanou nebo se šlehačkou. To vás zachrání. Budeme si pamatovat, banán a zakysaná smetana, ideální pleťová maska, pokud chceme vypadat okamžitě fit.

Čtěte také

A druhá maska s kiwi. To zase obsahuje spoustu vitaminů, enzymů a minerálů. Opět stačí půlka kiwi a potom si lžičkou vydlabeme dužinu. Nebo si kiwi můžete oloupat a nakrájet na jemná kolečka, která si položíte na obličej a necháte působit. Můžete, ale nemusíte to dělat i s jogurtem.

Když si ale vezmete i jogurt, smícháte s tím kiwi, tak může vzniknout řidší kašička. Tak můžete přidat i trošku mandlové mouky. Protože mandle jsou také vynikající proti stárnutí. A potom si tuhle pleťovou masku nanesete na obličej. Vždy na očištěný obličej.

A co dělat s takzvanými pytlíčky pod očima? I to se dozvíte z rozhovoru Lady Klokočníkové s kosmetičkou Vlastou Libotovskou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.