V Opočně zpřístupní návštěvníkům druhé patro zámku. Krátce tam budou moci nahlédnout už na podzim

25. srpen 2020 10:29

Správa opočenského zámku začala připravovat druhé patro památky pro návštěvníky. Ti do něj poprvé nahlédnou letos na podzim, trvale bude zpřístupněné za dva roky. Už v těchto dnech se ale právě ve druhém patře, které v minulosti sloužilo pro ubytování zámeckých hostů, začalo uklízet a stěhovat.

Vyšli jsme až do druhé patra opočenského zámku, které je prozatím pro návštěvníky ještě nepřístupné. Správný kastelán má plnou ruku klíčů, takže Tomáš Kořínek je drží také.

Čtěte také

Kam nás vede?
„Do původního depozitáře, dnes pokoje Ernestýny Karolíny, jedné ze sester Josefa II. Colloredo Mansfelda. Tento pokoj už jsme vlastně částečně zařídili."

Octili jsme se v pokoji, který nemá zdobený strop, na stěnách jsou tapety. Jsou tu krásná kachlová kamna a je tu jen jedna jediná postel.
„Tapety samozřejmě čekají na restaurování. Dále tady budou na posteli nebesa a krásné závěsy. Postupně všechen mobiliář, která zde je, čeká na svoji renovaci."

Vcházíme do hlavního křídla druhého patra zámku

„Je to hlavní část. Vešli jsme do koupelny, kde už proběhlo restaurování nástěnné výmalby. Ta má připomínat mramor kolem samotné vany. Zde je mramor a vedle hned navazuje umělá a iluzivní výmalba, která má vypadat úplně stejně. Ale ten mramor je samozřejmě velmi drahý, takže je pouze kolem vany a zbytek koupelny je takto vymalován."

Čtěte také

Obracíme se na Andreu Seidlovou, která nám upřesní, do jaké doby se to vlastně díváme?
„Je to počátek 20. století, kdyby bylo tohle zámecké patro zrekonstruováno. Byla sem přivedena voda, takže už v koupelně byly kohoutky s tekoucí vodou i splachovací záchod."

„Na záchodové míse je zajímavé to, že je malovaná i zevnitř. Motiv modré chryzantémy je i uvnitř mísy a opakuje se také na umyvadle v tomto výklenku," doplňuje Tomáš Kořínek.

Jdeme se podívat do dalších místností

„Tady máme zařízené hostinské apartmány. Ty jsou již částečně připraveny pro návštěvníky zámku teď na podzim. I za dva roky, po definitivním zpřístupnění, to bude vypadat takto, ovšem tyto čtyři místnosti ještě letos projdou restaurováním stropů. V příštím roce se chystáme také na stěny a podlahu."

Zámek Opočno

Co všechno se tady do podzimního krátkého otevření ještě musí udělat?
„Musíme tu uklidit, vyčistit podlahy, některé kusy nábytku, který sem nepatří, budou přestěhovány jinam. Některý nábytek musí do restaurátorské dílny k renovaci," dodává Andrea Seidlová.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Druhé patro opočenského zámku bude trvale pro návštěvníky zpřístupněno za dva roky. Nahlédnout ale do jeho prostou budou mít jedinečnou možnost už letos 17. a 18. října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související