Návštěvníci opočenského zámku brzy poprvé v historii nahlédnou do depozitáře zbraní

8. březen 2020 10:49

Správa opočenského zámku v těchto dnech předělává depozitáře zbraní na expozice. Návštěvníci budou mít díky tomu možnost nahlédnout i do míst, kam měli doposud vstup zakázaný. Milovníci zbraní tak od nové sezony uvidí nejen klasickou sbírku tamních zbraní a zbroje, ale podle správce depozitářů Milana Junka i něco navíc.

Vstupujeme do části zámku, kam normálně nemá veřejnost přístup.

Čtěte také

A my tento prostor budeme předělávat na expozici. Ve vybraných dnech a svátcích budeme zájemce depozitářem zbraní provázet. Předtím tomu ovšem samozřejmě musíme přizpůsobit bezpečnost sbírek i návštěvníků," říká Milan Junek.

Přišli jsme netradiční cestou přes ochoz. Tudy budou chodit i návštěvníci?
„Návštěvníci budou chodit touto stranou. Ono je to sice průchozí až do zbrojnic, ale současná expozice průchod neumožňuje. V budoucnosti to ovšem plánujeme. Protože v této místnosti by mělo od roku 2022 začínat takzvané Rodové muzeum."

Co bylo v místech, kde teď právě stojíme?

„Tady bývaly hostinské pokoje. V obou řadách pokojů, enfiládách, které spojovala řada dveří o stejné ose, bydlelo příbuzenstvo majitelů zámku, tedy Colloredo - Mansfeldů. Vlevo se nám enfiláda otevírá směrem do depozitářů. Ale my půjdeme vpravo, můžeme už říci do bývalého depozitáře, který právě přepracováváme na expozici."

Správa opočenského zámku předělává depozitáře zbraní na expozice

Stojíme v místnosti, která vypadá jako takový malý taneční sál. Na stěnách visí obrazy, stěny jsou vymalovány sytou zelenou barvou. Strop zdobí krásný štuk.

Všude jsou vidět zbraně

„Není to úplně malá místnost. Oproti expozici jsou tu vidět spousta vitrín, skříněk, které jsou opravdu napěchovány mobiliářem, tedy převážně zbraněmi. Když se podíváte na to množství, tak na spoustě hradů a zámků zbrojnice představují něco, co se tomuto ani zdaleka neblíží."

Čtěte také

Co se tady teď bude dít? Vitríny jsou otevřeny, na různých plochách jsou narovnány zbraně. Ale je tu také velké množství skříní.

„My jsme právě ve fázi, kdy tento prostor upravujeme na expozici. Takže například sedací nábytek tady nebude, ten půjde do depozitáře nábytku. Přibydou tady ještě dvě další vitríny, do kterých vyndáme ty nejzajímavější exponáty jak ze skříní, tak z jiných depozitářů. Skříně plné zbraní zde zůstanou. Pro prohlídce je otevřeme a budeme představovat návštěvníkům další věci, které nemohou znát ze stávajících expozic," dodává Milan Junek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Zájemci budou mít možnost poprvé nahlédnout do zbrojního depozitáře opočenského zámku 1. května letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související