V kraji by mělo během několika let přibýt dalších skoro 1000 lůžek v zařízeních sociálních služeb

2. leden 2022

Královéhradecký kraj bude dál řešit nedostatek lůžek v pobytových zařízeních pro seniory. Aktuálně jich v kraji je 2517, tohle číslo ale nestačí. Do roku 2026 by tedy měla přibýt další téměř tisícovka lůžek. Co konkrétního se v téhle oblasti stane už v roce 2022? Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak to aktuálně vypadá s poptávkou po volných kapacitách?

Čtěte také

Neklesá, naopak podle samotných provozovatelů domovů pro seniory i podle dat Královéhradeckého kraje dál roste. Většina z oslovených domovů pro seniory má plno. Vzhledem k tomu, že se postupně zvyšuje věk dožití a populace stárne, dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat.

Připravit se na to musí jak samotný Královéhradecký kraj, tak i obce. Například v Chlumci nad Cidlinou chtějí v roce 2022 požádat o dotaci na výstavbu denního stacionáře pro seniory a podobně aktivní jsou i některá další města. Ať už v podobě rozpracovaných nebo připravených projektů.

Přibydou už v roce 2022 nějaká hotová lůžka nebo se teprve začne stavět?

Čtěte také

Dokončeny by měly být čtyři krajské projekty. Jako první přestavba objektu bývalé nemocnice v Opočně, kde bude od jara 47 lůžek nového domova pro seniory. V polovině příštího roku se pak otevře Domov na Orlici v Borohrádku, tam bude v domově se zvláštním režimem 24 lůžek.

A jako poslední v příštím roce na podzim skončí výstavba Domova důchodců v Lamperticích nedaleko Žacléře na Trutnovsku, tam se už druhým rokem připravuje dalších 52 nových míst.

Nesmíme zapomenout ani na 12 lůžek v komunitním domově osob se zdravotním postižením v Třebechovicích, tam bude hotovo také v polovině příštího roku. Jen tyto čtyři akce vyjdou kraj na zhruba půl miliardy korun.

Čtěte také

Zatím ještě nebyla řeč o plánované dostavbě Domova u Biřičky v Hradci Králové. O co tam půjde?

Tady připravuje hejtmanství projektovou dokumentaci. Jasné zatím je, že by mělo jít o investici za víc než 700 miliónů korun, po které se největší zařízení pro seniory v Královéhradeckém kraji opraví a rozroste o zhruba 120 lůžek. Ani to ale nebude stačit na pokrytí poptávky.

Kraj tedy bude muset hledat další finance a připravovat nové projekty, celkem se počítá s tím, že do zmíněného roku 2026 to bude kolem dvou miliard korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související