V Královéhradeckém kraji se opět zaplnily domovy důchodců. Senioři čekají na umístění i několik let

26. září 2021 08:43

Domovy důchodců v Královéhradeckém kraji jsou opět plné. Potvrzují to jednotliví ředitelé. Někteří senioři čekají klidně i několik let, až se pro ně uvolní místo. Kvůli velké poptávce chce kraj do budoucna vybudovat stovky nových lůžek.

Čtěte také

„My máme neustále plno. Volné místo vzniká pouze tím, že někdo odejde z našeho domova. Ale nikdo neodchází, téměř ve sto procentech případů se místo uvolní pouze úmrtím klienta," říká ředitel Domova důchodců Černožice Martin Scháněl.

Toto zařízení se specializuje na seniory a na lidi od 40 let, kteří potřebují péči po celý den.
„Přijímáme lidi opravdu v těžké nebo převážné závislosti na péči. Tedy klienty, kteří potřebují každodenní, čtyřiadvacetihodinovou péči."

Čtěte také

Momentálně čeká zhruba stovka lidí na to, aby se mohla do domova dostat.
„Vnímám, že tlak na umístění v domově je stále větší a větší. A z těch uchazečů přijímáme ty nejakutnější. Vytváříme takzvaný akutní pořadník, který má například u mužů 5 lidí a u žen 24 lidí."

Lidé z akutního pořadníku čekají na místo v domově přibližně rok.
„Pokud se zhorší stav uchazeče, tak nám jeho rodinní příslušníci zavolají. My vše prošetříme podle lékařských zpráv a můžeme ho v pořadníku přeřadit. A také to tak děláme. Ovšem spousta dětí se pobytu u nás nedožije."

Čtěte také

Plné kapacity jsou v domovech pro seniory napříč celým krajem.

„Převis žádostí je, čekací lhůty jsou ale v každém domově jiné a hlavně je vše posuzováno dle aktuální situace a akutního zdravotního stavu žadatele," doplňuje mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

A dodává, že kraj chce v následujících letech investovat do sociální oblasti přes 2 a čtvrt miliardy korun.
„Z čehož 1,2 miliardy korun pokryjeme z našich peněz a využijeme další prostředky z ministerských programů či evropských fondů."

Kraj z peněz plánuje prý jak výstavbu nových zařízení, tak i rozšíření těch stávajících.

Spustit audio

Související