V hradeckém kraji vznikne v příštím roce přes 130 lůžek v zařízeních sociálních služeb pro seniory

30. prosinec 2021

Královéhradecký kraj dokončí v příštím roce několik pobytových zařízení sociální péče pro seniory. V regionu přibude dalších víc než 130 lůžek, na uspokojení všech zájemců to ale pořád stačit nebude. 

Čtěte také

Poptávka i vzhledem ke stárnutí populace roste. Hejtmanství si to uvědomuje a chce situaci řešit, říká mluvčí Dan Lechmann. „Do roku 2026 by v regionu mělo přibýt zhruba tisíc lůžek. A celkem budou krajské investice do sociální oblasti v nejbližších letech sahat ke dvěma miliardám korun.

V roce 2022 vznikne 47 nových lůžek v objektu bývalé nemocnice v Opočně, tam dokončí domov pro seniory už na jaře. Během léta se pak počítá s otevřením Domova na Orlici v Borohrádku se 24 lůžky v domově se zvláštním režimem a v polovině roku má být dokončen i komunitní domov osob se zdravotním postižením v Třebechovicích, tam najde ubytování 12 klientů.

Čtěte také

Poslední akcí, která bude dokončena v příštím roce, je Domov důchodců v Lamperticích na Trutnovsku, kde bude 52 nových míst.

Hejtmanství také už začalo s přípravou projektu na opravy a dostavbu Domova u Biřičky, největšího krajského pobytového zařízení pro seniory, připomíná Dan Lechmann. „Tato akce si vyžádá přes 700 milionů korun a navýší kapacit zařízení o zhruba 120 lůžek.

Rostoucí počet lůžek znamená také navýšení rozpočtu na samotný provoz sociálních zařízení.

Čtěte také

Počítá s tím i čerstvě schválený střednědobý plán pro sociální služby, říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši. „To je nárůst asi o 28 milionů. Pro poskytovatele sociálních služeb přerozdělujeme zhruba miliardu a 140 milionů korun.

Ani tak nemusí investice stačit a na rostoucí počet seniorů se snaží připravit i v jednotlivých městech a obcích. Třeba v Chlumci nad Cidlinou má být největší investicí příštího roku příprava denního pobytového stacionáře pro seniory za zhruba 30 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související