Lůžek v domovech pro seniory je stále málo. Situaci se kraj snaží řešit a místa postupně navyšuje

10. listopad 2021 08:22

V Královéhradeckém kraji stále chybí lůžka v domovech pro seniory. Říkají to zástupci krajského úřadu. Podle nich počet žádostí převyšuje nabídku jednotlivých zařízení, přesná statistika neexistuje. Situaci se ale kraj snaží řešit a lůžka postupně navyšuje. V tomto týdnu se například zabydlují klienti Domova důchodců v Tmavém Dole v nově vzniklém pavilonu.

„Je to tady větší a moc pěkné. Ale nešlo mi spát. Jsem zvyklá spát při otevřeném okně, tak až jsem si k ránu řekla sestřice, tak jsem hezky usnula,“ sděluje své první dojmy paní Miluše, která se teprve přestěhovala na nový pokoj. „Těšila jsem se. Ale tam jsme už byli na sebe zvyklí. Tady si budeme muset znovu zvykat na něco jiného.

Čtěte také

Zeptali jsme se Evy Drbohlavové, vedoucí Domova se zvláštním režimem, jak přesun klienti zvládají. Přeci jen jde už o starší lidi. „Klienti na to byli připraveni dopředu. Všichni věděli, že se budou stěhovat. Takže stěhování probíhalo v takovém poklidu.

Domov důchodců v Tmavém Dole získal pro klienty díky novému pavilonu 56 míst. Podle ředitele Antonína Stanislava tím ale žádostí o umístění ubyla jen část. „Dokážeme vyřešit zhruba 56 žádostí. Ale když se podíváte na ta čísla, tak stejně ta situace uspokojivě vyřešena nebude. Přestože tolika klientům vyhovíme, tak bude mít stále 86 aktuálních žádostí.

Klienti Domova důchodců v Tmavém Dole se zabydlují v nově vzniklém pavilonu

Domov důchodců v Tmavém Dole není jediným zařízením, kde se zvyšuje počet lůžek. Za Královéhradecký kraj to potvrzuje Martina Svatoňová. „Aktuálně Královéhradecký kraj realizuje čtyři stavby, kterými navýší kapacitu v zařízeních pro seniory celkem o 206 lůžek.

Čtěte také

Přestavba konkrétních zařízení bude stát zhruba 533 milionů korun. „Na jarní měsíce příštího roku plánujeme dokončit domov pro seniory v bývalém areálu nemocnice v Opočně. Za zhruba 90 milionů korun tady vzniknou nové prostory pro pobytové služby seniorů a to s kapacitou 47 sociálních lůžek.

Na jaře by také měla skončit obnova dvou objektů bývalé ubytovny v Žacléři. Investice za 145 milionů korun rozšíří kapacitu nedalekého domova důchodců v Lamperticích o 52 sociálních lůžek.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související