V Hradci Králové přibývá násilí mezi školáky. Častější jsou obyčejné strkanice, ale i fyzické útoky

9. květen 2022 07:47

Sociální pracovníci v Hradci Králové evidují nárůst agresivního chování mezi školáky. Řada případů je tak vážných, že je musí řešit pracovníci Oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Problémy mohou podle odborníků souviset s dlouhou nepřítomností dětí ve školách během pandemie i se zhoršenou ekonomickou situací v rodinách. 

„Zachytáváme za poslední dobu zvýšené množství dětí na nichž je pácháno násilí,“ říká vedoucí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Hradci Králové Světluše Kotrčová.

Čtěte také

Jde podle ní o násilí psychické, ale hlavně fyzické. „V případech, které se dostávají k nám, určitě převažuje fyzické násilí. Strkanice, braní věcí, kopání a údery.

Tuhle problematiku Světluše Kotrčová momentálně vnímá jako prioritu, řeší ji prakticky každý z jejích třiceti kolegů. „Každý sociální pracovník nebo kurátor má v tuto chvíli na své agendě nějaký případ, kdy je přítomno násilí. Ať už kolem dítěte nebo domácí násilí mezi dospělými. Kde i to dítě je tím postiženo.

Čtěte také

Řada případů prý souvisí se zhoršenými podmínkami v rodinách a psychickou nepohodou dětí.

To potvrzuje i René Hůlek, který působí jako psycholog na dvou základních školách v Hradci Králové. „Objevuje se u dětí víc úzkostných stavů s depresí. Jsou to osobní věci a konflikty. Víceméně je to o tom že děti nejsou úplně v pohodě.

Čtěte také

Děti tak víc než dřív potřebují někoho, komu se svěřit. Sehnat dětského psychologa je přitom dlouhodobě složité, někdy to trvá i měsíce. „Mám několik kolegů, kteří už teď v květnu říkají, že nové klienty budou přijímat až v novém školním roce.

Přetížení jsou i další odborníci na tuhle problematiku, třeba terapeuti nebo dětští psychiatři. Zlepšení situace je tak pravděpodobně v nedohlednu.

Spustit audio

Související