Co se všechno skrývá pod zkratkou OSPOD? Mýty a fakta ohledně Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

4. květen 2022

Dali jsme si za úkol představit tzv. OSPOD. Pod touto zkratkou se skrývá Oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Všichni s ním ovšem nemají osobní zkušenost a úplně neví, jaké agenda pod tohle oddělení spadá. Všechno bychom vám dnes chtěli vysvětlit.

Mgr. Světluše Kotrčová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví a Oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně.

O čem všem je tedy vaše agenda?
Musím říct, že agenda sociálně-právní ochrany dětí je velmi široká. Aby to mé vyprávění sdělení bylo úplné, museli bychom společně strávit spoustu hodin.

Naše snaha vždy cílí na konkrétní potřeby určitého dítěte či rodiny. Tedy praktikujeme opravdu velmi individuální přístup.
Mgr. Světluše Kotrčová, vedoucí OSPOD v Hradci Králové

Ukotvení podstaty sociálně-právní ochrany dětí je v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí a jednoduše znamená z naší strany, tedy pracovníků, kteří se v této oblasti pohybujeme, znamená ochranu práv dětí na příznivý vývoj.

A řádnou výchovu a ochranu oprávněných zájmů. Pod tím se může skrývat to, že děti se stávají vlastníky nemovitých či movitých věcí. A pokud by rodič s těmito věcmi nenakládal řádně, pak péči o majetek toho dítěte přebíráme zpravidla my, jako orgán OSPOD.

Čtěte také

Potom je to velký balík činností, které se dají zařadit pod pojem tzv. obnovy narušených funkcí rodiny. A pak tam, kde by se jednalo o děti, které jsou opuštěné, kde rodiče nevykonávají rodičovskou odpovědnost, tak jsme povinni hledat pro takové děti náhradní primárně rodinné prostředí.

Ovšem těch náhradních rodin nemá Česká republika příliš mnoho a musíme proto volit pro děti i náhradní ústavní pobytová zařízení. A možná ještě řeknu, že ta očekávání vůči nám jsou někdy velmi široká, až přehnaná.

Dám příměr, jako byste se obraceli na svého obvodního lékaře nebo pediatra, a když my zjistíme nějaká specifika, kde bychom si už formou vlastních odborných rad už nedokázali pomoci, pak odkazujeme klienty, naše rodiny a děti na další odborné specialisty. Ať už jsou to terapeuti, dětský psycholog, naši partneři právníci, partneři z řad policie a z dalších rezortů. Spolupracujeme samozřejmě také se školami a zdravotníky.

Čtěte také

Je to potom taková multioborová a multidisciplinární spolupráce, která vždy cílí na konkrétní potřeby určitého dítěte či rodiny. Tedy praktikujeme velmi individuální přístup.

Zjednodušeně řečeno, vaším úkolem a vaší náplní je tedy chránit práva dítěte v nejrůznějších životních situacích, které mohou nastat.
Ano, přesně tak. Ještě bych naši agendu rozdělila do takových tří základních oblastí. Setkáváme se s dětmi a rodinami, kde dítě může mít nějaký výchovný problém. Děti s trestnou činnost, s přestupkovým jednáním, drogovou závislostí, alkoholismem či záškoláctví, je to veliký balík různých problémů, které na sebe navazují.

S těmito problémy potom pracují kurátoři pro děti mládež. Vůbec onen pojem kuratela jako kontrola a dohled, je specifická činnost. A primárním klientem vždy je pro nás dítě. Ale já ráda spoustu let říkám, že děti nejsou státní, vždy jsou konkrétních rodičů. Naprostá většina dětí naštěstí rodiče má.

Čtěte také

Takže kurátor pracuje s dětem, má k tomu určité nástroje a možnosti, vždy je na prvním místě rozhovor. Tedy dílem jsme také terapeuti, pracujeme i se slovem, ale současně už samotný název sociálně-právní ochrana dětí, tak se pohybujeme i v právních mantinelech.

Další skupina, na kterou se zaměřujeme, jsou děti, které potřebují tzv. veřejnoprávní ochranu. To jsou hlavně ohrožené děti, kde si pod tím pojmem můžeme velmi jednoduše představit, že to jsou děti zanedbávané, kde rodiče velmi nedbale přistupují k potřebám svých dětí. Děti jsou podvyživené a zanedbávané ve svém rozvoji.

Zkrátka pro rodiče není na prvním místě vzdělávání a vůbec rozvoj běžných dovedností dítěte.

A pak to jsou děti ohrožené zneužíváním. Musím říct, že problematika sexuálního zneužívání dětí je opravdu velká a jde hodně náročné případy se spoustu přesahů. A pak to jsou děti, které mohou být týrané, ať fyzicky či psychicky. Tady velmi spolupracujeme s dětským krizovým centrem.

Čtěte také

Potom ještě sociální pracovníci mají ještě agendu, která se dílem váže právě k rozvodům. Tam, kde jsou manželé a mají nezletilé dítě, tak před rozvodovým řízením nejprve musí přijít na pořad úprava poměrů k dítěti, včetně výživného, případně i styku s rodiči.

Jedná se vlastně o dva rozsudky, protože pokud rodinný pár plánuje rozvod, tak musí mít v ruce nejprve pravomocný rozsudek, který se váže k dětem a potom teprve se vůbec soud bude zabývat případně rozvodovým řízením.

A ještě nám zbývá jedna skupina dětí, kterou jsme nezmínili.
Ještě bych chtěla doplnit takový velký balík práce a dětmi, které nemají, bohužel, to štěstí, že z nějakých důvodů se o ně jejich rodiče nemohou starat. To jsou děti vhodné pro náhradní rodinnou péči. Tohle téma je v poslední době velmi sdílené a skrývá se pod ním pěstounská péče, pak pěstounská péče na přechodnou dobu, poručenství, případně osvojení.

Pávě naše oddělení je tím prvním, na koho se případný potenciální zájemce o to být pěstounem nebo osvojitelem dítěte, obrací. My je tímto procesem provádíme a musím říct, že vítáme každého zájemce. Je potřeba říct, že to je hodně náročné pro ony pěstouny či potenciální osvojitele.

Světluše Kotrčová v Českém rozhlasu Hradec Králové

Je to dlouhodobý proces, ale pak na konci bývá odměna, že jsou ke konkrétnímu dítěti nalezeni vhodní rodiče. Společně pak výchovou procházejí, pěstounské péče mají naši podporu po celou dobu, nejen u nás, pracovníků OSPOD, ale všech provázejících organizací. A myslím si, že tento systém je v poslední době na dobré cestě.

Celou radioporadnu s Mgr. Světluší Kotrčovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související