V 81 letech se učí anglicky, třetí dávka vakcíny a srovnání moru a covidu. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Je jí jednaosmdesát a takzvaně na stará kolena se začala učit anglicky. Jediným cizím jazykem, který kdy v životě ovládala, je přitom ruština. Řeč je o Jaroslavě Bendákové z Červeného Kostelce na Náchodsku, která nedávno ovdověla a potřebovala najít novou náplň života.

„Najednou bylo volno a nic na práci. Mám vyžehleno, vypráno, navařeno a uklizeno, tak si říkám, co já budu dělat?" Vysvětluje vitální seniorka Jaroslava Bendáková z Červeného Kostelce na Náchodsku, která se anglicky začala učit zhruba před třemi měsíci.

Čtěte také

Očkování a covid-19. Za jak dlouho po prodělaném onemocnění se máme objednat na vakcinaci? Jak reagovat při onemocnění mezi dvěma dávkami očkování. Jsou nějaké negativní reakce na vakcinaci a připravuje se také očkování proti koronaviru u dětí?

Oslovili jsme prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové na téma: protilátky a očkování proti covidu-19. Měli bychom si nechat změřit množství protilátek po prodělaném onemocnění covid-19 než se rozhodneme pro očkování? Za jak dlouho po očkování je člověk již chráněn před nemocí?

Čtěte také

Už je to víc než rok, co se stal tématem číslo 1 po celém světě koronavirus a pandemie nemoci covid-19. Nicméně v minulých staletích byly české země postiženy také pandemiemi, ještě mnohem větších a hrozivějších rozměrů, proti kterým byly tehdejší primitivní lékařské postupy prakticky bezmocné.

Všechno si připomeneme s historikem Jindřichem Koldou z Katedry pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. "Morové sloupy byly poděkováním za to, že společnost nemoc přežila, a zároveň i jakousi poctou či oslavou ochránců před morem."

autor: baj
Spustit audio

Související