Adršpašsko-Teplické skály jsou letos netradičně poloprázdné. Chybí Češi i turisté z Polska

4. červen 2021

Návštěvnost Adršpašských skal je letos mnohem menší, než před koronakrizí. Například v květnu byla podle zástupců provozovatele v porovnání s rokem 2019 zhruba desetinová. Výrazné zlepšení nepřišlo ani s teplejším počasím, ve skalách stále chybí především Poláci, kteří do Česka mohou přijet jen s očkováním, případně negativním testem na koronavirus. 

Turistické centrum v Adršpachu by bylo za běžných okolností v tuhle roční dobu plné lidí, dnes je ale prakticky prázdné.

Čtěte také

„Pracuji tady už pátou sezónu, ale tak málo lidí jsem tu ještě nezažila," říká pracovnice infocentra Haná Pášmová.

Chybí především turisté z Polska, kteří za normálních okolností tvořili drtivou většinu návštěvníků skalního okruhu. Tentokrát je jich přece jen víc než v minulých dnech, asi i proto, že u našich severních sousedů mají státní svátek.

„Zdaleka to ale rozhodně nejsou takové počty návštěvníků v porovnání s rokem 2019," doplňuje koordinátorka cestovního ruchu v Adršpachu Kateřina Menšíková.

Adršpašsko-Teplické skály jsou letos netradičně poloprázdné

U pokladny je přece jenom o trochu živěji. Kromě Poláků začínají jezdit třeba i školní skupiny. Jenže zatímco třeba před dvěma lety přijížděly na začátku června i desítky výprav denně, teď se dají spočítat na prstech jedné ruky.
„Je to zatím zanedbatelné množství školních výletů."

Čtěte také

Turisté mířící do Adršpachu si od téhle sezóny mohou objednat vstupenky on-line. Vůbec poprvé v historii je také omezená hodinová kapacita skalního okruhu a to na 400 lidí. Zájemcům se tak může stát, že přijdou k pokladně a pokud nebudou mít dopředu koupenou vstupenku, do skal se nedostanou a budou muset počkat.

Cílem je ochrana přírody i zlepšení dopravní situace.
„A proto jsme poprvé v historii zvýhodnili vstupné mimo exponované časy, kdy je zlevněná vstupenka."

Nedaleké Teplické skály sice rezervační systém nezavedly, i tam ale zatím turisté chybí. Parkoviště je poloprázdné, během dne do skal míří podle pokladní Hany Hofmanové jen desítky lidí.
„Normálně tu bývaly davy lidí, vždy jsme měli úplně plné všechna parkoviště. A teď je to slabota."

Adršpašské skály, místo jako žádné jiné
Tisíce skalních věží, kouzelná příroda a výhledy, ze kterých se vám bude tajit dech. Jakmile vstoupíte do národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály, ocitnete se ve zcela jiném světě.

Nízká návštěvnost je ale výhodou pro ty, kteří přijedou. Takhle prázdné skály, navíc aktuálně za ideálního počasí pro turistiku, totiž už dlouho nebyly.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.