Tři pilíře, na kterých by měla žena 45+ zapracovat: strava, pohyb a spánek. Rady fitness trenérky

5. prosinec 2023

Naším hostem je Lucie Rosecká, fitness trenérka žen 45+ a specialistka na ženy v menopauze. Protože právě v tomto období ženy často řeší, že jsou nespokojené samy se sebou. Nespokojenost s přibývajícími kilogramy, které se nedaří sundat. Pokusíme se všem poradit, jak na to.

Co tedy ženy řeší jako největší problém v tom životním období 45+? Přicházejí hormonální změny, mění se nálady i tělo. A jak to ženy prožívají?
Žena si začne uvědomovat, že v tomto období přestává mít své tělo zcela pod kontrolou. Často se vyvíjí někam, kam si to úplně nepřeje. A v tu chvíli se třeba žena rozhodne, že chce sama na sobě zapracovat. Menopauzu tedy můžeme chápat jako takovou výzvu a příležitost, může to být krásné období na to, aby žena někam vyrostla a víc o sebe pečovala.

Čtěte také

Záleží asi ale i na tom, jak žila žena předtím.
Ano, samozřejmě. Ono je to takové řekněme drsné, ale menopauza je trošku i zúčtování. A pokud žena svůj životní styl zanedbávala, třeba jedla hodně průmyslově zpracované potraviny, hodně seděla, moc se nehýbala, třeba i pila alkohol, tak menopauza je období, kdy se to začne trošku víc projevovat a může to potom být vidět.

Pokud je ale žena v dobré kondici, už se věnovala pravidelně cvičení a pohyb patří do jejího života, tak jsou pak ony změny menší, nebo se jí daří je lépe ovlivňovat?
Stoprocentně. Žena může tímto obdobím projít lehčeji a plynuleji, nemusí přibírat na váze. Klasické příznaky jsou nespavost, noční pocení, změny nálad, to samozřejmě může zasáhnout i tuhle ženu, ale to už se zase pojí i s tím, jak fungovala dříve, v minulosti. I třeba s dětstvím se to dá spojit, určitě to má vliv.

Můžou za to hormony, ale vše se dá ovlivnit životním stylem. Menopauza nám manifestuje a ukáže, co je potřeba změnit, na čem zapracovat.
Lucie Rosecká, fitness trenérka žen 45+ a specialistka na ženy v menopauze

Můžou za to hormony?
Ano, můžou za to lehce hormony, ale opravdu se to dá velmi ovlivnit životním stylem. Takže pokud ta žena nic nezmění, tak to je často chyba. A menopauza to manifestuje, ukáže, co je potřeba změnit a kde je nutné zapracovat. Může to ženu posílit v tom, že si řekne, tak budu muset trošku na to jít jinak a něco změnit.

Čtěte také

Tedy je to asi hlavně o pohybu a jídelníčku?
Samozřejmě. To je kombinace nutná proto, aby byla žena spokojená. Často ta spokojenost spočívá v tom, jak se sama v sobě cítí, jak ji vnímá její okolí, je to hodně o vzhledu a o tom, jak o sebe pečuje. A k tomu jí pomohou tři pilíře. Prvním je strava, druhým pohyb a třetím regenerace a spánek.

Je třeba na těchto třech pilířích začít nějakým způsobem pracovat, úplně je nezanedbávat. Všichni víme, jaká je teorie, ale je důležité to trošku převést do praxe, nebát se jít do akce a udělat nějaký krok dopředu.

Čtěte také

Jak to mají muži?
Může neprochází vyloženě fyziologickou menopauzou, ale prochází často podobnými i psychickými změnami, jako mají ženy v tomto období. Je to třeba i dané tím, že dochází k rozvodům, mění se zaměstnání, jsou na ně kladeny vyšší nároky, čili je to hodně stresově náročné období, děti odcházejí z domu.

A u mužů se to často projevuje tak, že cítí větší únavu, nechce se jim tolik hýbat. A potom následně také vyhledávají nějaké tréninkové programy či změny, aby energii nějakým způsobem do sebe znovu dostali.

Celou radioporadnu s fitness trenérkou žen 45+ a specialistkou na ženy v menopauze Lucií Roseckou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související