Klimakterium a menopauza. U žen mezi čtyřiceti a šedesáti lety dochází k hormonálním změnám

14. říjen 2020

Jde o fyziologický děj, kdy ženské pohlavní orgány přestávají plnit svojí hlavní funkci a to přípravu na těhotenství a vlastní těhotenství. V tomto věku pomalu ustává produkce pohlavních hormonů vaječníky, především estrogenů. Jejich úbytek je hlavní příčinou všech potíží spojených s tímto „syndromem“.

MUDr. Ladislav Veselý, gynekolog Vestra Clinics, hovoří v naší radioporadně na téma menopauza.

MUDr. Ladislav Veselý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

U některých žen menopauza probíhá jen s několika málo nebo s vůbec žádnými projevy. U mnoha žen však dochází ke krátkodobým nebo dlouhodobým potížím.

Návaly horka patří mezi nejčastější potíže spojené s menopauzou. Lékaři stále pracují se na nových lécích. Jaké jsou v současné době možnosti léčby?

Menopauza - to ale nejsou jenom návaly horka. Ženy si stěžují také na změny nálad a přibírání na váze.

Čtěte také

Jednou z možností je hormonální léčba - kdy je vhodná a kdy naopak není?

U každé ženy menopauza trvá různě dlouho. Proč? Čím je to způsobené a můžeme to nějak ovlivnit?

Velkou otázkou je přibírání na váze v tomto období. Jaké jsou důvody? Může hormonální léčba v tomto směru může také pomoci?

Po absolvování Lékařské fakulty UK v Hradci Králové zahájil MUDr. Ladislav Veselý svoji kariéru zahájil v roce 1993 jako lékař gynekologicko-porodnického oddělení tehdejší Orlické nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Jana Kudyvejsová a MUDr. Ladislav Veselý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Od 1. prosince 2016 pracuje na plný úvazek jako lékař - investigátor ve Vestra Clinics s r.o. v Rychnově nad Kněžnou, kde by rád svoje zkušenosti uplatnil ve prospěch pacientů a stal se platným členem nevelkého, ale odborně vysoce erudovaného studijního týmu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související