Jak se po letech dostat opět do fyzické i psychické kondice? Poradí vám kickboxer a fitness trenérka

3. listopad 2023

Kickboxer Jakub Krofta a fitness trenérka Lucie Rosecká byli hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Hradci Králové. Povídali si o bojových sportech, silovém tréninku a také tom, jak takové sporty mohou vylepšit vaši fyzickou i psychickou kondici.

Jakube, jak hodnotíte svoji sportovní kariéru?
Teď se nacházím v takovém období temna, protože jsem si v lednu po posledním zápase odnesl poměrně nepříjemné zranění ramene. To bude vyžadovat operaci, čeká mě pak rehabilitace a budu muset podstoupit cestu zpátky na vrchol, jak se říká.

Jsem ale bojovník, to je moje nátura. A je to i součást mého programu BEFIGHTER, kde ostatní učím, že je potřeba v životě bojovat a být bojovník. Člověk musí mít tuto mentalitu, pokud chce být v životě spokojený a úspěšně překonávat různé výzvy. Takže musím dostát svých slov a toho, co učím jako lektor.

Vedu program BEFIGHTER pro ty, kteří mají delší pauzu od sportu, často i několik let. Ztloustli, dostali se do situace, kdy už se svým tělem nejsou spokojeni, a já se jim snažím pomoci najít opět lásku ke sportu. Do toho mám přidané bojové sporty, zároveň nutriční koučování, pomohu jim s jídelníčkem, je tam zařazený silový trénink, abychom dostali potřebný nervosvalový stimul pro svaly.

Těm, co ztloustli a dostali se do situace, kdy už se svým tělem nejsou spokojeni, se snažím pomoci najít opět lásku ke sportu.
Jakub Krofta, kickboxer

Lucie, co ženy a silové tréninky? Je o ně zájem? A budeme mluvit asi hlavně o ženách i mužích ve středním a pokročilejším věku.
Ano, je o to zájem čím dál větší. Protože už jsou zastaralé názory, že cvičení s činkami je jen pro muže. To už je pryč, takže ženy začínají vnímat i na doporučení třeba lékařů, že by měly začít pracovat na své aktivní svalové hmotě. Protože problém naší populace není, že by lidé měli na sobě hodně tuku, ale spíše nemají svalovou hmotu.

Jak dokážete své svěřence nadchnout a motivovat, Jakube?
Snažím se být aktivní na sociálních sítích a v lidech svými videi vyvolat většinou v prvním momentě nějakou naštvanost, protože negativní pocity v sobě ukrývají spoustu síly a energie. Často mi lidé píší do zpráv či do emailu opravdu ošklivé a vulgární zprávy, ale já tak do nich zasadím semínko, že možná má ten kluk v něčem pravdu.

A potom, co se týče motivace, nikoho do tréninku nenutím, nikoho nepřemlouvám, naopak. Čekám, než ten člověk udělá důležité rozhodnutí. A odhodlá se k tomu, že chce něco změnit. Vysvětluji různé stupně toho, jak člověk může toužit po změně. První stupeň je, že se chce změnit. Chci mít lepší zdraví, víc energie, cítit se lépe. To ale ještě neobsahuje zodpovědnost, kterou já tam chci slyšet.

Bezpečné a efektivně pracujeme na problematických partiích, které nás ženy trápí nejvíce. Tedy nohy, zadek a břicho.
Lucie Rosecká, fitness trenérka

Druhý stupeň je, že se rozhodnete podstoupit onu změnu. To už vyzařuje více vlastní zodpovědnosti, to se mi líbí trošku víc. V jeden moment se odhodláte. Proto mám na sobě tričko s nápisem committed, což znamená v angličtině odhodlanost. Jsem odhodlaný na změnu. To je to, na co já u těch chlapů čekám a chci slyšet.

Lucko, jaký je rozdíl mezi muži a ženami při silovém tréninku?
Něco tam je samozřejmě společné, ale u žen to není taková ta ryzí bojovnost. Já vždy ve svých programech dbám na to, aby vše bylo na prvním místě bezpečné a efektivní pro ženu. Abychom pracovaly na těch problematických partiích, které nás ženy trápí nejvíce. Tedy nohy, zadek a břicho.

A v čem je podstata onoho silového tréninku? Jaký je rozdíl oproti jiným sportům, které ženy také vyhledávají?
Podstata silového tréninku je v tom, že se snažíme udržovat a budovat aktivní svalovou hmotu. Ta je zásadní pro to, aby byla žena zdravá, aby spalovala kalorie, aby tvarovala svoji postavu, aby bylo tělo zevnitř silné. Žena po čtyřicátém pátém roku života ztrácí 2 až 3 procenta svalové hmoty ročně a proto je zásadní s tím začít něco dělat.

Jednoduchá rada. Součástí každého jídla má být bílkovina. Talíř si rozdělte na čtvrtiny a první si naložte zeleninu. Pak doplňte další věci.
Jakub Krofta, kickboxer

Vy se oba věnuje hodně i tomu, co bychom měli jíst a pít, protože to asi bezprostředně souvisí i s tréninkem.
Cvičení je jedna stránka věci a strava druhá. A je škoda, když se jídlo zanedbává, protože to jsou dva zásadní komponenty. Třetí je zdravý spánek. A pokud ta strava není kvalitní a pije se třeba i hodně alkohol, tak pak výsledky cvičení nejsou takové, jaké by mohly být.

Pojďme dát nějakou praktickou radu. Jedním z nejdůležitějších návyků napříč všech věkových kategorií i pohlaví je dostatek bílkovin ve stravě. Bílkoviny jsou maso, ryby, vejce, mléčné výroby tužší konzistence. Pokud člověk preferuje rostlinné zdroje bílkovin, tak to může být třeba tofu, luštěniny, fazole, černá čočka. Tedy zaměřit se na bílkoviny, to je první věc.

A úplně jednoduchá rada. Součástí každého jídla na vašem talíři by měla být bílkovina. Talíř si rozdělte na čtvrtiny a na jednu čtvrtinu si naložíte bílkovinu, dáte si tam zeleninu. A potom teprve doplňujete další věci, což jsou sacharidy a zdroj zdravých tuků. Ale na bílkoviny se musíte zaměřit jako na první věc, protože na to navazuje spousta dalších strategií.

Když je nedostatek bílkovin ve stravě, může být rázem problém s cukrem, s výkyvem energie přes den, je tam spousta propojení. A jednoduchý pomocník je proteinový, syrovátkový koktejl. Výborná věc. Je to rychle stravitelný zdroj kvalitních bílkovin, které tělo využije.

Kupte si syrovátkový koncentrát, proteinový koktejl, a dávejte si odměrku klidně dvakrát, třikrát denně. Můžete ho mít kdykoliv po ruce, můžete si ho nosit s sebou v malé PET láhvi a doplníte si krásně zdroj bílkovin.

Lada Klokočníková, Jakub Krofta, Lucie Rosecká a Josef Melen v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s kickboxerem Jakubem Kroftou a fitness trenérkou Lucií Roseckou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související