Co jíst na podzim, abychom se cítili dobře? Máme změnit jídelníček? Doporučení výživové poradkyně
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:36 Rozhovor s novinářkou Zuzanou Bubílkovou
- 05:54 Módní návrhářka Jitka Šedová a dámské kabelky
- 10:30 Výživová poradkyně Martiny Jandová poradí, jak změnit jídelníček na podzim
- 14:27 Jaké jsou nejžádanější bylinkové čaje?
- 17:36 Rozhovor s akademickou sochařkou Dagmar Štěpánkovou Černou
- 20:54 Pozvánka na galavečer ankety Šarmantní osobnost roku
Jak jíst na podzim, abychom se cítili dobře? Je nutné změnit jídelníček v tomto období?
Všeobecně se ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu pro tělo prospěšných vitamínů a minerálů. Nemluví se už ale tolik o tom, že čerstvé ovoce a zelenina má ochlazující účinky. Na podzim je pro naše tělo mnohem lepší, když zeleninu vaříme, dusíme či napařujeme a zaměříme se na naše lokální a sezónní ovoce a zeleninu.
Vhodné potraviny pro naší podzimní kuchyni:
Podzimní ovoce:
Jablka, hrušky, švestky, hroznové víno.
Podzimní zelenina:
Cukety, dýně, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), brambory, kedlubny, houby, květák, červená řepa, ředkev, česnek, cibule, červené a bílé zelí.
Luštěniny, obiloviny
Pohanka, jáhly, ječmen, oves, celozrnná rýže, pšenice špalda, kroupy, čočka, hrách, fazole.
Ořechy a semínka
Lískové a vlašské oříšky, dýňová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka.
Čtěte také
Je potřeba se stravovat tak, abychom měli vyvážený poměr cukrů, tuků, bílkovin a vlákniny. Zdravé cukry získáme z obilovin, bílkoviny z luštěnin a tuky z oříšků a semínek. Samozřejmě i kvalitní maso je výborným zdrojem bílkovin. Také například lněné semínko je velmi bohatý zdroj Omega 3 a 6 mastných kyselin.
Zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů jsou zelenina a ovoce, ovšem tentokrát tepelně upravené.
Kvašená, fermentovaná neboli nakládaná zelenina
Na podzim je velmi vhodné si vyrobit vlastní kvašenou zeleninu. Všichni známe nakládané okurky. Můžeme si také vyrobit kvašenou zeleninu z květáku, ředkve, kořenové zeleniny, zelí, červené řepy a cibule a zvolit kombinace dle vlastní fantazie a chuti.
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
Tipy na vhodné a dobré kombinace: nastrouhaná syrová červená řepa s mrkví a křenem nebo jemně nastrouhaný celer s cibulí a paprikami.
Prospěšnost kvašené zeleniny
Zelenina kvasí pomocí vlastních bakterií mléčného kvašení, které sami vzniknou teplem.
Čtěte také
Sůl a kmín zajistí, že se zelenina nezkazí. Bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily jsou vynikající a prospěšné pro náš trávicí trakt a podporují obranychopnost našeho organismu.
Kvašenou zeleninu je nejlepší konzumovat jako přílohu v menších dávkách. Navíc takto zkvašená zelenina obsahuje velké množství vitamínu C a B, minerály a enzymatické látky, které pomáhají trávení. Chrání tak organismus proti různým infekcím, dodává nám vitalitu, zvyšuje odolnost proti stresu a snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce pro herce Petra Kostku, vítěze populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Vítězem 28. ročníku ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku se stal vynikající herec Petr Kostka. Převzal hlavní cenu, Zlaté slunce.
-
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě, tvrdí nutriční poradkyně Martina Jandová
Brzy oficiálně přivítáme jaro, nakonec už je cítit ve vzduchu. A jaro je také období, které někteří odborníci doporučují jako dobrý start, pokud chceme změnit jídelníček.
-
Kalorie a kilojouly. Výživová poradkyně Martina Jandová vás zasvětí do tajů kalorických tabulek
26. února začíná po celé České republice speciální týden ke Světovému dni obezity, který potrvá do 5. března. Budou se konat i preventivní akce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka