Co jíst na podzim, abychom se cítili dobře? Máme změnit jídelníček? Doporučení výživové poradkyně

21. říjen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:36 Rozhovor s novinářkou Zuzanou Bubílkovou
  • 05:54 Módní návrhářka Jitka Šedová a dámské kabelky
  • 10:30 Výživová poradkyně Martiny Jandová poradí, jak změnit jídelníček na podzim 
  • 14:27 Jaké jsou nejžádanější bylinkové čaje?
  • 17:36 Rozhovor s akademickou sochařkou Dagmar Štěpánkovou Černou
  • 20:54 Pozvánka na galavečer ankety Šarmantní osobnost roku

Jak jíst na podzim, abychom se cítili dobře? Je nutné změnit jídelníček v tomto období?

Všeobecně se ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu pro tělo prospěšných vitamínů a minerálů. Nemluví se už ale tolik o tom, že čerstvé ovoce a zelenina má ochlazující účinky. Na podzim je pro naše tělo mnohem lepší, když zeleninu vaříme, dusíme či napařujeme a zaměříme se na naše lokální a sezónní ovoce a zeleninu.

Vhodné potraviny pro naší podzimní kuchyni:

Podzimní ovoce:
Jablka, hrušky, švestky, hroznové víno.
Podzimní zelenina:
Cukety, dýně, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), brambory, kedlubny, houby, květák, červená řepa, ředkev, česnek, cibule, červené a bílé zelí.
Luštěniny, obiloviny
Pohanka, jáhly, ječmen, oves, celozrnná rýže, pšenice špalda, kroupy, čočka, hrách, fazole.
Ořechy a semínka
Lískové a vlašské oříšky, dýňová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka.

Čtěte také

Je potřeba se stravovat tak, abychom měli vyvážený poměr cukrů, tuků, bílkovin a vlákniny. Zdravé cukry získáme z obilovin, bílkoviny z luštěnin a tuky z oříšků a semínek. Samozřejmě i kvalitní maso je výborným zdrojem bílkovin. Také například lněné semínko je velmi bohatý zdroj Omega 3 a 6 mastných kyselin.

Zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů jsou zelenina a ovoce, ovšem tentokrát tepelně upravené.

Kvašená, fermentovaná neboli nakládaná zelenina

Na podzim je velmi vhodné si vyrobit vlastní kvašenou zeleninu. Všichni známe nakládané okurky. Můžeme si také vyrobit kvašenou zeleninu z květáku, ředkve, kořenové zeleniny, zelí, červené řepy a cibule a zvolit kombinace dle vlastní fantazie a chuti.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Tipy na vhodné a dobré kombinace: nastrouhaná syrová červená řepa s mrkví a křenem nebo jemně nastrouhaný celer s cibulí a paprikami.

Prospěšnost kvašené zeleniny

Zelenina kvasí pomocí vlastních bakterií mléčného kvašení, které sami vzniknou teplem.

Čtěte také

Sůl a kmín zajistí, že se zelenina nezkazí. Bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily jsou vynikající a prospěšné pro náš trávicí trakt a podporují obranychopnost našeho organismu.

Kvašenou zeleninu je nejlepší konzumovat jako přílohu v menších dávkách. Navíc takto zkvašená zelenina obsahuje velké množství vitamínu C a B, minerály a enzymatické látky, které pomáhají trávení. Chrání tak organismus proti různým infekcím, dodává nám vitalitu, zvyšuje odolnost proti stresu a snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související