Tinnitus, šelest v uších, je obtížné zachytit, prokázat i léčit. Souvisí s funkcí vnitřního ucha

23. srpen 2022

MUDr. Jakub Dršata z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně o potížích se sluchem. A dnes je v hlavní roli tinnitus, což je medicínské označení pro hučení či šelest v uších, které se může v různých intervalech zesilovat či zeslabovat. 

Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak se tedy tinnitus, různé zvukové efekty, na které si lidé stěžují, ale slyší je jen oni sami, může projevovat?

Tinitus je latinské slovo, které se do češtiny překládá jako ušní šelesty. Ale to, co lidé slyší, jsou různé zvuky. Od jednoduchých, čili od prakticky jednotvárného tónu, až po komplexní vjemy. A tím pádem může tinnitus přecházet třeba až ve sluchové halucinace. Vlastní tinnitus se pokládá za pseudo iluzi, protože nemocný si uvědomuje nereálnost oné situace, čili není to psychiatrická záležitost, ale zároveň ten zvuk skutečně slyší. Trápí jej a nedokáže se ho zbavit.

Hluk je jedna z příčin, kterou můžeme odstranit. Zatímco mnohé jiné příčiny neovlivníme. Třeba věk. Prostě proti věku není léku.
MUDr. Jakub Dršata, oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Pravý tinnitus, ten nejčastější, skutečně ostatní neslyší. Existují ovšem také objektivní ušní šelesty, které může slyšet i okolí člověka. Ty vznikají typicky například pulsací cév. Takže člověk slyší pravidelný puls vlastní cévy, což je samozřejmě také nepříjemné, pokud to slyší trvale, ale to je výjimečné.

Kde se ony zvuky, které slyší pouze samotný člověk, berou? Kde vznikají?

Čtěte také

Úplně přesně nevíme, ale vědecké výzkumy ukazují, že sem můžou objevit kdekoliv na úrovni sluchového systému, čili od vnitřního ucha přes sluchový nerv až po sluchová centra a dráhy. Kdekoliv na této cestě se může tinnitus generovat a objevit. Což také znamená, že je velmi obtížné ho zachytit, nějakým způsobem prokázat a koneckonců i léčit.

Pacienty to určitě nesmírně obtěžuje. Na co si nejvíc stěžují, v čem jim tinnitus komplikuje život?

Na tinnitus se díváme ze dvou hledisek. Jednak, jaký je. Čili jestli je to tón, šum nebo komplexní vjem. Můžeme měřit jeho intenzitu, hlasitost, frekvenci, čili výšku. Ale druhým aspektem právě je, jak to nemocného obtěžuje. A to nedokážeme změřit. Na to se dávají různé dotazníky kvality života, které se zaměřují na ono vnímání šelestu.

Čtěte také

Podstatné je, že lidem nevadí až tolik zvuky, které existují a obklopují je. Jsou lidé, kteří žijí třeba na rušné ulici a dopravní šum už úplně dokáží odfiltrovat. Ale vnitřní šelest se odfiltrovává podstatně hůř. Právě emoční složka je v tom potom zásadní, jak k tomu nemocný přistupuje, jako to trápí. A koneckonců i potom jak zaměřit samotnou léčbu.

Může to způsobovat, že kvůli tinnitu i hůře slyšíme?

Onemocnění vnitřního ucha se projevují klasickou triádou příznaků. To je nedoslýchavost, závratě, a právě šelest ušní, čili tinnitus. Tinnitus velmi souvisí s funkcí vnitřního ucha, především typicky provází nějaký typ nedoslýchavosti nebo jiné poškození vnitřního ucha.

Stěžují si lidé, že se lidé i hůře soustředí? Dá se na to vůbec zvyknout?

Čtěte také

Vnitřní tinnitus tolik obtěžuje nemocného, že brání soustředění. V krajním případě může bránit i prožívání života nebo výkonu povolání a vést třeba i k depresím a podobně. Čili jedna z forem léčby je zaměřena buď na překrytí šelestu nějakým vnějším zvukem. Na to jsou třeba zaměřena moderní sluchadla.

Nebo jsou to psychologické postupy zaměřené na odpoutání pozornosti od šelestu. Aby výsledkem bylo, že šelest existuje, protože nejsme schopni se ho zbavit, ale že člověku nevadí.

Příčiny je asi složité určit. Ale může to být i věkem nebo zaměstnáním v hlučném prostředí?

Čtěte také

Těch příčin je mnoho. A v zásadě jsou to všechno příčiny ovlivňující funkci vnitřního ucha, čili smyslových orgánů obecně, tak i mozku. Čili mezi příčiny nepochybně patří hluk, ten je velmi důležitý. Protože to jedna z příčin, kterou můžeme odstranit, můžeme se snažit hluku vyvarovat.

Zatímco mnohé jiné příčiny ovlivnit nemůžeme. Například zmíněný věk. Prostě proti věku není léku.

Celou radioporadnu probírající fenomén tinnitus s MUDr. Jakubem Dršatou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Jana Kudyvejsová a Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související