Letní krční onemocnění. Jaká je prevence a léčba vám v radioporadně poví MUDr. Jakub Dršata

25. červenec 2017

Radioporadna: MUDr. Jakub Dršata, Ph.D. - Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: letní hlasová onemocnění - prevence a léčba. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

ORL, tedy otorhinolaryn­gologie je lékařský obor, který se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou onemocnění, vad a poruch dutiny ústní, krku (hltanu a hrtanu), nosu a vedlejších nosních dutin, uší a zvukovodů a ve spolupráci s neurologií sluchem a rovnovážným ústrojím.

Jedná se o obor kombinovaný, který v sobě zahrnuje jednak složku interní, kdy jsou pacienti léčeni konzervativními postupy (léky) a také složku chirurgickou.

Onemocnění léčená ORL

Mezi onemocnění, nejčastěji na ORL léčená patří záněty v oblasti dutiny ústní, krku a nosu, záněty mandlí, vedlejších obličejových dutin a záněty středouší.

Méně častá, ale leckdy závažná onemocnění, která jsou zde léčena patří poruchy sluchu, komplikace zánětů (např. abscesy v oblastech výše zmíněných lokalizací), u dětí pak epiglotitida a akutní laryngotrache­itida.

Ke specializaci ORL patří také léčba onemocnění hlasivkového aparátu jakožto součásti hrtanu.

Spustit audio