Babi, dědo, slyšíme se? Jeden za tří seniorů trpí sluchovým postižením. Slavíme Světový den sluchu

2. březen 2021

Sluchové postižení je neviditelné a proto může být zanedbáno. Na světě žije na 360 milionů lidí se sluchovou vadou. Covid 19 a problémy se sluchem, šelest ušní aneb tinnitus. Odezní časem? Jak se dá léčit? Světový den sluchu, který připadá na 3. března, upozorňuje na význam včasné identifikace a kompenzace ztráty sluchu.

MUDr. Jakub Dršata z Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: sluchové vady a senioři.

V současnosti se objevují nové studie, které naznačují, že se lidem v souvislosti s koronavirovou infekcí zhoršily potíže se sluchem a šelestem ušním (tinnitus). Problém, který postihuje přibližně osminu populace, způsobuje, že lidé slyší například bzučení, pískání a hučení či podobné zvuky, které se nazývají šelest ušní (tinnitus).

Čtěte také

Vědci také uvádějí, že se potíže se sluchem projevily v souvislosti s koronavirem i u lidí, kteří dosud neměli žádné sluchové problémy.

Zanedbání tinnitu z počátku jeho vzniku může vést k jeho upevnění a těžký tinnitus může mít závažný dopad na duševní zdraví.

Tinnitus (česky šelest ušní) popisují lidé jako zvonění, šumění, bzučení, klikání nebo syčení (a mnoho dalších zvuků) v uších, které nejsou pro okolí slyšitelné. Typ a intenzita šumu jsou variabilní - může se jednat o jednoduchý tón nebo šum různé výšky a hlasitosti, ale i komplexní sluchové vjemy.

Ať už je zvuk mírný nebo silný, příležitostný nebo konstantní, tinnitus vám může zabránit v soustředění a slyšení toho, co chcete slyšet.

Možné příčiny vzniku tinnitu jsou vystavení sluchu hlasitému, či jinak nepříjemnému zvuku například stavebních strojů a nářadí nebo třeba výstřelu, ale i příjemná hudba v nadměrné hlasitosti může sluch poškodit.

Dalšími příčinami poškození sluchu a tinnitu jsou záněty a úrazy uší, onemocnění srdce a cév, cukrovka a další závažná tělesná a duševní onemocnění, vedlejší účinky užívání léků.

Zhoršování sluchu je spojeno i s přirozeným procesem stárnutí.

Tinnitus se může objevit u lidí každého věku. Větší procento výskytu se však vyskytuje u starších lidí a u lidí vystavených většímu hluku a škodlivému prostředí.

Čtěte také

Je možné, že pokud máte tinnitus, můžete trpět i zhoršením sluchu.

Zatímco nedoslýchavost se dá léčit operací nebo sluchadly, léčba tinnitu je mnohem svízelnější. Léky málokdy přinášejí trvalé vyléčení, i v případě že je možná operace, zlepšení tinitu nelze garantovat.

Hlavním úkolem lékaře je tak vyloučení šelestu jako příznaku závažného onemocnění, například nádor. Někdy již toto přinese nemocnému dostatečnou úlevu, že se nemusí dál strachovat. Pokud i přesto šelest nemocného trápí, dají se doporučit relaxační techniky, cvičení, jóga, případně léky na uklidnění.

Terapie maskováním tinitu využívá funkce sluchadel, které vydávají zvuky podobné šelestu nemocného. Tak se může naučit mozek vnímat tinnitus pouze jako zvuk na pozadí.

MUDr. Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Jakubem Dršatou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související