Světový den sluchu. Chraňme si ho. Nejlepší prevencí je nevystavovat se zbytečně nadměrnému hluku

3. březen 2020

Světový den sluchu, který připadá na 3. března, upozorňuje na význam včasné identifikace a kompenzace ztráty sluchu. Jeho hlavním mottem je výzva „Zkontrolujte si svůj sluch."

MUDr. Jakub Dršata v naší radioporadně na téma: pečujte o svůj sluch. Určitě se to vyplatí.

Čtěte také

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svém prohlášení varovala, že počet lidí se ztrátou sluchu narůstá. Pokud nebude přijato žádné opatření, bude v roce 2030 skoro 630 milionů lidí se sluchovým postižením a v roce 2050 by toto číslo mohlo přesáhnout 900 milionů.

Data, jež WHO získala ze středně a vysoce příjmově vyspělých zemí, naznačují, že skoro 50 procent lidí ve věku 12 až 35 let se vystavuje nebezpečné hlasitosti z osobních audio zařízení a téměř 40 procent destruktivní míře hlasitosti na zábavných akcích.

Sluch by si měli hlídat také ti, kteří mají věk nad 60 let, pracují v hlučném prostředí nebo užívají léky poškozující sluch. Včasná diagnostika sluchových ztrát by měla být zajištěna s pomocí systému zdravotní péče.

Pečujte o svůj sluch. Určitě se to vyplatí (ilustrační foto)

Hlasitější zvuk televize

Nepodceňujte tedy varovné signály a ve chvíli, kdy si například začnete zvyšovat hlasitost u rádia či televize nebo nedoslýcháte při hovoru s přáteli, raději vyrazte rovnou k lékaři.

Čtěte také

Příčinou poruch sluchu může být celá řada - od genetických faktorů, přes vrozené vady, až po onemocnění či úraz.

Pozvolná ztráta sluchu také často souvisí se stárnutím - muži jsou na tom hůře, postupně ztrácejí sluch již od třiceti let věku, ženy až kolem 45. roku.

Nezanedbatelné je také poškození sluchu vlivem například výbuchu či výstřelu, který se odehraje v bezprostřední blízkosti, nebo častým poslechem příliš hlasité hudby. Dlouhodobým vystavením sluchu nadměrně hlasitému zvuku kolem 90 decibelů může dojít až k trvalé nedoslýchavosti.

Poranění zvukovodu

V pozadí poruch sluchu však mohou být i zdánlivě drobná poranění zvukovodu, bubínku nebo středoušních kůstek, způsobená neopatrným čištěním uší či opakovanými záněty.

Částečná i úplná ztráta sluchu se dá dnes účinně kompenzovat různými naslouchátky a také elektronickými implantáty, které v mnoha případech fungují jako funkční smyslová náhrada a navracejí sluch v plném rozsahu.

Pečujte o svůj sluch. Určitě se to vyplatí (ilustrační foto)

Preventivní prohlídky probíhají standardně u nedoslýchavých pacientů, řidičů a pracujících v hlučném prostředí. Zkontrolovat sluch si může nechat každý prostřednictvím svého ošetřujícího lékaře, ušní vyšetření se doporučuje lidem po padesátce.

Jak chránit svůj sluch

Problémům se sluchem předejdete tím, že se vyhnete hlasitému poslechu hudby ze sluchátek, omezíte návštěvy nadměrně hlasitých hudebních produkcí, snížíte hlasitost zvuku televize a rozhlasu, nebudete vykonávat hlučné činnosti v malém prostoru a v případě potíží včas vyhledáte odborného lékaře.

V případě vyšší hlukové zátěže si chraňte sluch osobní ochranou v podobě špuntů do uší, mušlových chráničů nebo speciálních sluchátek proti hluku.

Přijíždějící metro nebo klaksony aut v dopravní zácpě nejsou obvykle zvuky, které by někoho dokázaly potěšit, ale rozhodně by tento hluk neměl být bolestivým.

Pokud vás hlasité zvuky téměř bolí, je nejspíš v nepořádku váš sluch. Při ztrátě sluchu je ucho méně schopné tlumit hlasité zvuky, což se projeví právě bolestí uší při hlasitých zvucích

Jsou možnosti léčby?

Zhoršování sluchu je léčitelné, používají se buď konzervativní metody, tedy léky, nebo operační metody. Vždy záleží na charakteru postižení sluchu, kterých je celá řada.

Jana Kudyvejsová a MUDr. Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při poškození vnitřního ucha se využívá konzervativní léčba, poškození středouší nebo zevního zvukovodu se řeší operačně.

Nejlepší a nejpodstatnější prevencí je nevystavovat se nadměrnému hluku.

Celou radioporadnu s MUDr. Jakubem Dršatou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související