Syndrom vyhoření je tu. Pracovat na 100 procent je málo, musí se ještě přidat. Jak jste na tom vy?

16. září 2020

Termín „burn-out" česky překládaný jako „vyhoření" pochází z roku 1974 od amerického psychoanalytika Herberta J. Freudenbergera. Projevuje se zejména v  oblasti práce a je typické citovým a mentálním vyčerpáním. Nejčastěji jde o důsledek dlouhodobého stresu a týká se nejvíce lidí, kteří pracují s jinými lidmi.

MUDr. Jan Zbytovský hovoří v naší psychologické poradně.

Čtěte také

Náš život se prodlužuje. To platí i o období vrcholné pracovní či tvůrčí aktivity. Jenže současná globalizovaná společnost jede na plný výkon. Obstojí jen ti nejlepší a nejpracovitější. Takže nevypínáte, nejste schopni kvalitně relaxovat, v noci se probouzíte, nemůžete spát.

A v práci jen pokračujete. Už nejste zapáleni pro věc, původní entusiasmus se kamsi vytratil. Jak je to možné? A jednoho dne ležíte v posteli, očima bloumáte po stropě a nemůžete si vzpomenout, co máte vlastně dělat. Právě se u vás projevil syndrom vyhoření a vám je to naprosto jedno.

Syndrom vyhoření

Od deprese nebo prosté únavy se liší hlavně tím, že se vztahuje výhradně na onu krizovou oblast a jeho součástí jsou pochybnosti o smyslu dané práce, která se projevuje nárůstem letargie, zoufalství a bezmocnosti.

syndrom vyhoření - žena

Vzhledem k tomu, že každý člověk je jedinečný, mohou se projevy vyhoření případ od případu lišit. Samotný proces je plynulý, postupný a dlouhodobý.

Fáze vyhoření:

počáteční nadšení
vystřízlivění
frustrace
apatie
rozvinutí syndromu

Koho syndrom nejvíc ohrožuje

Nejčastěji se s vyhořením setkají ti, kdo pracují s lidmi - příkladně lékaři, zdravotní sestry, učitelé, sociální pracovní, psychologové, právníci, policisté, telefonní operátoři, úředníci, manažéři, podnikatelé a další.

Syndrom vyhoření

Nevýhodou je přílišné počáteční nadšení do práce, perfekcionismus, workoholismus, málo přátel, neschopnost odmítat další a další úkoly a špatná organizace času.

Jak se syndromu zbavit?

Syndrom vyhoření má pozadí v osobnosti člověka, takže je vždy dobré začít u sebe: zrevidovat si své přednosti a rezervy, plány, ambice, možnosti i žebříček hodnot.

Čtěte také

Rozvinutý "burn-out" patří už do rukou psychologa, případně psychiatra. Pomoci může dlouhá dovolená a změna místa nebo profese. Zkuste se zamyslet nad svými životními prioritami, nad svými cíli. Které z nich váš život opravdu obohatily a které jsou jen prostředkem k získaní další luxusní věci.

Abyste věděli, proti čemu se bránit, musíte mít o syndromu vyhoření informace. Jako prevence mohou pomoci zdravé a četné vztahy s druhými lidmi, dobrá organizace práce, umění trávit příjemně svůj volný čas i správně odpočívat, dokázat si vyčistit hlavu. I umět se na problémy podívat s nadhledem a také schopnost říkat „ne".

Jana Kudyvejsová a MUDr. Jan Zbytovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Janem Zbytovským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související