Svět exotického ptactva jako na dlani. Orni Park Jaroměř představí zájemcům opeřence celé planety

27. květen 2024

Vezmeme vás do Jaroměře a představíme vám úplně nový park, ve kterém můžete poznávat opeřence z celého světa. Jeho první část, která se zaměřuje na ptactvo z Afriky, Asie i Austrálie, se slavnostně otevřela v sobotu 4. května. Zatím bude snad k vidění 23 druhů ptáků i nejmenší plemeno ovce. Víc nám řeknou Milan Kršmaru a Josef Reichert z Orni Parku Jaroměř.

Kde vás v Jaroměři najdeme, protože je to úplná novinka. Tak kterým směrem se v Jaroměři vydat?
Milan Kršmaru: Náš park je v podstatě na konci Jaroměře, na výjezdu k Náchodu. Na parkovišti u hřbitova můžete zanechat auto, nebo u hřbitova odbočit doprava a sjet ke starému koupaliště Úpa. Je to na hradecké labské cyklostezce vedoucí na Kuks, která vede podél řeky. Hned vedle Muzea magie, tam nás najdete.

Milan Kršmaru a Josef Reichert ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Koho napadlo udělat v Jaroměři něco takového?
Milan Kršmaru: Já se exotickým ptákům věnuji už od svých 8 let, zhruba 30 let. Pracuji v Safari Parku Dvůr Králové jako chovatel exotického ptactva a publikuji i do různých časopisů své články a úspěchy. Spousta lidí mě oslovovala, jestli mohou přijet na návštěvu, tak jsme se rozhodl, že si prostě otevřu svůj soukromý chov jako malý zoopark. A budu zvát všechny, který to zajímá. A vzdělávat děti. Prostě zpřístupnit veřejnosti to, co mne baví vlastně celý život.

Chceme lidi vzdělávat, aby ptačí svět vnímali tak, jak ho vnímám já. A abychom mohli vytvářet novou generaci mladých chovatelů.
Milan Kršmaru, Orni Park Jaroměř

Co Josef? Jaká byla vaše cesta do Orni Parku v Jaroměři?
Josef Reichert: Původně jsem nepočítal, že mě tak zaujme. Začínal jsem tam na brigádě, ale postupem času, když se začala vozit zvířata, tak se mi to začalo moc líbit. Vlastně kakadu růžový rozhodl, že bych to asi chtěl zkusit. A postupem času mě to baví stále víc a víc.
Milan Kršmaru: Dnes je Josef náš velice dobrý průvodce. Známe se vlastně díky Facebooku, kdy jsem poptával brigádníky. Až potom u něj propukl opravdový zájem o zvířata a já jsem za to velice rád. Loni v listopadu jsme začali, jeli jsme přes zimu, káceli, sekali a připravovali pozemek. Rozhodovali se, kde budou stát stavby, které tam jsou nyní.

Čtěte také

Co jste všechno za ten půlrok stihli?
Milan Kršmaru: Stihli jsme dost práce a vybudovali krásné voliéry, které jsme rozdělili právě na chov afrického ptactva a Austrálie a část Asie, plus centrálně jsme tam vytvořili obrovskou průchozí voliéru pro vodní ptactvo. To je první část, kterou jsme se rozhodli otevřít už 4. května a přivítat lidi. V tuto chvíli probíhá výstavba druhé části v zadní části zahrady, kde budou výběhy pro klokana, a také kontaktní králíčci, morčata, což děti baví a zajímá. Ale také voliéra s papoušky lori a ara.

Kolik ptáků tam bude celkem?
Milan Kršmaru: Vlastníme zhruba 80 druhů ptactva. To jsem nasbíral za roky mého chovatelství. Bohužel je vše různě deponované ve starých chovatelských zařízeních a potřebujeme to stáhnout, takže nás čas trochu tlačí, abychom měli vše u sebe.

Vlastně kakadu růžový rozhodl, že bych to chtěl s ptáky zkusit. A postupem času mě ten jejich svět baví stále víc a víc.
Josef Reichert, Orni Park Jaroměř

Jak dlouho už pracujete v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem?
Milan Kršmaru: V safari pracuji přes rok. Vzniklo to na základě spolupráce a kontaktů, kdy mě oslovili, jestli bych tam nechtěl pracovat jako chovatel, že se jim líbí má práce. Tak jsem si řekl, proč nespojit koníčka s opravdovým zaměstnáním. A tak jsme si plácli. Já jsem pracoval různě ve fabrikách, mám hotelovou školu, takže jsem dělal vždy jinou práci a chov exotického ptactva byl vždy jen koníček. Jsem teď v safari spokojený a doufám, že jsou i spokojeni i oni s mojí prací. Odchovy se daří, letos je výborná sezóna. Stále na sociálních sítích zvu nejen k sobě do parku, ale i k nám do safari, aby se lidé přijeli podívat. Další spolupráce se safari parkem by byla do budoucna super, určitě s ní počítáme. Ale pro nás je teď stěžejní vyřídit si žádost o oficiální zoo licenci.

Čtěte také

Tedy ve svém soukromém zařízení chcete nejen lidem ukazovat nádherné ptáky, ale také je vzdělávat a sdružovat budoucí chovatele.
Milan Kršmaru: Přesně tak. To je hlavní myšlenka, proč jsem se vůbec pustil do výstavby parku. Protože bych chtěl, aby to bylo unikátní místo. V České republice je spousta krásných zoologických zahrad a zooparků, ale co se týče vzdělávání ohledně ptactva, které je fascinující, tak známe jen ZOO Bošovice, která se zaměřuje na papoušky. My bychom chtěli vybudovat unikátní ptačí park v srdci Evropy, který by konkuroval i těm velkým v zahraničí, co se týče chovu exotického ptactva. Chceme lidi vzdělávat, aby ptačí svět vnímali tak, jak ho vnímám já. A abychom mohli vytvářet novou generaci mladých chovatelů.

A co chovné a záchranné programy? To je také úkol velkých zoologických zahrad, být takovou bankou pro přírodu. Jako například pro Afriku v případě Safari Parku Dvůr Králové.
Milan Kršmaru: Nejen, že tyto myšlenky chovatelství vlastně udržují genetický materiál mnohdy i ohrožených druhů, ať už zvířat nebo ptactva. Tak my i v našem parku máme některé takové druhy. Tak se zkusíme zapojit i do nějakých ochranářských programů, chtěli bychom například vytvořit záchranný program na chov sov pálených.

Čtěte také

Kteří vaši opeřenci potřebují takovou ochranu?
Milan Kršmaru: Můžete u nás vidět, a určitě všechny zvu, to jsou latami vlaštovčí. Je to papoušek trošku větší než andulka, kterou všichni známe, a zároveň nejrychlejší papoušek na světě. Migruje z Austrálie do Tasmánie, vytváří při migraci rychlost až 100 km/h. A tito papoušci jsou nejen krásní a barevní, ale bohužel také ohrožení, v přírodě už jich žije pouze okolo 900. To znamená, že díky chovatelům se udržuje jejich populace. Protože v chovech je jich v podstatě více než ve volné přírodě, tam mizí.

Ještě mě zajímá inteligence papoušků, protože oni jsou velice inteligentní.
Milan Kršmaru: Oni mají vysoký inteligenční koeficient, zhruba ve věku tříletého či čtyřletého dítěte. Samozřejmě záleží na tom o jaký konkrétní druh papouška jde, ale jsou hodně empatičtí, mají kognitivní funkce, takže svět ptactva je opravdu fascinující. Proto mají lidé papoušky jako mazlíčky už od středověku, nejen pro krásu jejich barev, ale právě i pro jejich inteligenci, hravost, naučit se mluvit, pracovat. Jsou opravdu úžasní.

Kdy se na ně můžeme přijet podívat k vám do Orni Parku v Jaroměři?
Milan Kršmaru: Můžete přijet kdykoliv, máme otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 17 hodin.

Našimi hosty byli Milan Kršmaru a Josef Reichert, nadšení chovatelé a ornitologové, kteří otevřeli v Jaroměři zbrusu nový Orni Park. Ať se vám daří, pánové, díky.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.