Trenérka papoušků Andrea Pokorná: Každého naučíte nějaké triky a zvládnout až neuvěřitelné kousky

15. březen 2022

Papoušek odchovaný pod rodiči přichází do nového domova často nepopsaný jako list papíru. To nám dává unikátní možnost vybudovat u něj správné návyky a vychovat si z něj skvělého parťáka. Jak s papouškem pracovat, aby poslouchal téměř na slovo? A můžeme ho odnaučit i křičet? 

Trenérka papoušků Andrea Pokorná vám v naší radioporadně poví vše o tréninku těchto opeřenců a jejich vzájemném vztahu s lidmi. Točí s papoušky videa a radí všem, kteří mají chuť si takového společníka pořídit a dobře ho vychovat.

Inteligentnější papoušci jsou schopni zvládnout neuvěřitelné koncepty. Stačí jim vše správně vysvětlit a naučit je rozumět povelům.
Andrea Pokorná, trenérka papoušků

Vy máte dvě holky, jestli to tak můžu říct.
Ano mám dvě papouščí slečny. Rozhodla jsem tak, protože nemám zatím zájem odchovávat mladé a nechtěla jsem, aby byli pouze samostatně, takže dvě holky byla jasná volba.

Když jsem viděla vaše instruktážní videa, co vaši opeřenci všechno umí, tak si troufám říct, že jsou vychováni doslova jako psi. Jsou papoušci i tak chytří?
Jsem v tomto lehce zaujatá, protože papoušky opravdu zbožňuji, ale myslím si, že papoušci se rozhodně svou inteligencí vyrovnají psům a v některém ohledu je možná i předčí. Každopádně v podstatě každého papouška dokážete naučit mnoho základních jednoduchých triků.

Čtěte také

A ti větší, inteligentnější papoušci, jsou schopni zvládnout už neuvěřitelné kousky a chápat úplně neuvěřitelné koncepty. Stačí jim to jen správně vysvětlit a naučit je rozumět našim povelům.

Vaše Nory létá na ukázání prstů, hraje basketbal, aportuje, podává drápek. Jak dlouho trvá, než se to papoušek naučí?
Nory je klasický příklad toho, jak dokáže být papoušek opravdu perfektně učenlivý. Protože jednodušší triky je ona schopna pochopit během 15 minut. Vážně to není nic složitého, pokud víme, jak na to.

Ale vyžaduje to hodně lásky a trpělivosti?
Samozřejmě. A nejdříve se potřebujeme se my sami naučit, jak papouška trénovat a teprve potom se to od nás může papoušek učit.

Tedy chce to mít peníze, prostor a čas k tomu, abychom se mohli papouškovi dostatečně věnovat?
Čas hraje opravdu zásadní roli. Pokud chceme, aby byl u nás opravdu papoušek spokojený, psychicky v pohodě a dlouho zdravý, je zapotřebí věnovat spoustu času hlavně přípravě před tím, než si ho vůbec pořídíme. Věnovat se tomu, dávat pozor na vše, co papoušek smí a nesmí, nastudovat si mnoho informací. A potom každý den s papouškem je učení se něčeho nového.

Papoušci Ara Ararauna

Podle čeho bychom měli volit správný druh papouška, který pro nás bude ten vhodný?
Každému začátečníkovi bych doporučila začínat s malými druhy papoušků. Andulka, korela, rozela, mníšek, případně i pyrura. A nepouštět se zatím do žádných středních nebo větších papoušků, protože ti opravdu už vyžadují velké uvědomění si toho, co to obnáší, žít papouškem v jedné domácnosti.

Čtěte také

Předpokládám, že to bude podobné jako s ostatními zvířaty. Zverimexům se raději vyhnout a vyhledávat přímo ověřené chovatele.
Ano, rozhodně. Protože papoušci, kteří pochází ze zverimexů, nemají dobrý základ pro to, aby byli vhodnými rodinnými společníky, nemají zatím žádnou pozitivní zkušenost s lidmi. A je velmi náročné je pak následně ochočit.

Když vybereme ten správný papouščí druh, tak přijde asi na řadu klec, hračky, pítko, na co všechno bychom měli myslet?
Je toho vážně velká spousta. Vlastní náklady na pořízení papouška jsou většinou ty minimální. A vše další, včetně veterinárního ošetření a prevence, správné krmení, pořádně velkou klec a dostatek čerstvých hraček a čerstvé potravy, to se opravdu pořádně nasčítá.

Andrea Pokorná a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsou nějaké nebezpečné předměty, které by mohly papoušků ublížit?
Z nebezpečných předmětů bych asi vyzdvihla roztřepené bavlněné provázky, které mohou papoušci pozřít a mohou jim ucpat zažívací trakt. A potom také oblíbené zvonečky, které mohou papoušci rozbít a zaklínit si v nich zobák nebo některé kovové části mohou spolknout. Bohužel, lidé je mají téměř v každé kleci, ale opravdu to není vhodná hračka pro papouška.

Celý rozhovor Pavly Kindernayové s chovatelkou papoušků Andreou Pokornou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související