Vaza velký. Vzácného papouška z Madagaskaru s podivným jménem spatříte ve dvorském safari parku

21. leden 2023 07:47

V Safari Parku Dvůr Králové se zastavíme v Ptačím pavilonu. Redaktorka Dana Voňková se tam v doprovodu zoologa  Michala Podhrázského vypravila za papouškem z Madagaskaru se zvláštním jménem Vaza velký, jehož peří nehýří barvami, zato je v zoo vzácným chovancem a v přírodě patří k ohroženým druhům. 

Čtěte také

Přesto, že to jsou poněkud zvláštní ptáci, dvorští chovatelé jim umí ledasco odpustit.

Vazy se dožívají až 40 let a že tento madagaskarský papoušek vaza velký měří 50 centimetrů a vaza malý 30 centimetrů.

Vaza velký je druh papouška z Madagaskaru a Komor, kde obývá savany a tropický les od mořského pobřeží do nadmořské výšky okolo 1000 metrů. Dosahuje délky přibližně půl metru a váhy okolo půl kilogramu, samice mohou být až o čtvrtinu větší než samci. Vaza velký je největším africkým druhem papouška. Vaza malý měří zhruba 30 cm.

Vybarvení vazů se od jiných papoušků liší: mají černé až šedohnědé peří, šedé nohy a narůžovělý zobák.

Čtěte také

Samicím v období hnízdění vypadají pera na hlavě a lysina se zbarví do oranžova - připomínají tk spíše supy. Přes střední ocasní pera jdou tmavé příčné pruhy.

Dominantní samice žije ve skupině s až osmi samci, společně se starají o mláďata, a brání své teritorium před ostatními samicemi. Vazové se živí různými plody a semeny. Za úplňku se ozývají hlasitým voláním.

Zajímavostí tohoto druhu je, že samci umí za pomoci kamínků obrousit z lastur prášek s vysokým obsahem vápníku, který samice potřebují k tvorbě vaječných skořápek.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související