Když vás probudí ptačí zpěv, svět je hned veselejší. A co teprve když vás přivítá sám král papoušků

28. září 2017

A když si přivstanete a přijdete do královédvorské ZOO ráno kolem sedmé, přivítá vás sám král papoušků - papoušek šedý žako. Je to velmi inteligentní a co se týká barev i elegantní africký pták. Najdete ho ve společné voliéře u Pavilonu Ptačí svět s několika dalšími létajícími "kolegy".

Žako začala ZOO Dvůr Králové nad Labem opět chovat po několikaleté pauze. A protože tento druh papouška rád opakuje slova, která slyší, určitě se brzy stane oblíbenou atrakcí. Novou skupinu šedých papoušků žako vám teď představí zoolog Michal Podhrázský a redaktorka Dana Voňková.

Žako byl jako domácí společník chován už před 4 000 lety. Jejich vyobrazení se našla na některých egyptských hieroglyfech. Zámožní Řekové a Římani chovali tyto papoušky ve zdobených klecích a cenili si jejich schopnosti mluvit. Žaka vlastnil i anglický král Jindřich VIII.

Inteligentní žakové jsou i dnes u chovatelů velmi oblíbení

Disponují velkou silou a svým mohutným zahnutým zobákem a drápy mohou ale i způsobit zranění. Chovatelé často tvrdí, že vlastnit žaka je jako mít „pětileté dítě." Naproti tomu žakové odchycení v divočině potřebují čas a trpělivost, aby se adaptovali, při kontaktu s člověkem vrčí a koušou. Prodej těchto papoušků se řídí mezinárodní úmluvou CITES.

Čtěte také

Pro duševní zdraví žaka je nutné, aby trávil tři hodiny denně mimo klec a majitel se mu alespoň 3/4 hodiny intenzívně věnoval.

Díky své inteligenci žako vyžaduje spoustu hraček, aby se nenudil

Tři až pět hraček najednou obvykle stačí. Krotký žako by měl být držen v bezpečném prostředí a v rušné části domu, například obývacím pokoji, kde se může zaměstnávat pozorováním dění v rodině.

Žakové mívají speciální nároky na výživu a měli by být krmeni potravou bohatou na vápník a vitamín A, např. listovou zeleninou, brokolicí, mandlemi nebo trochou sýra. Žakům se má přistřihávat několik málo per z letek, protože jsou to těžcí ptáci. Přílišné zastřihnutí může způsobit, že pták spadne na zem a poraní se. Mladí ptáci s příliš zastřiženými letkami už nikdy nemusí znovu získat plnou koordinaci a obratnost v letu.

Král papoušků - papoušek šedý žako

Informace o průměrném a maximálním věku divokých papoušků šedých nejsou známy. V zajetí se maximální věk pohybuje do 60 roků. Za extrémní případ je považován věk 73 let.

Na obchod a chov velmi oblíbených papoušků žako se od února 2017 vztahují přísná kritéria. Všichni žakové musí být označeni pevným nesnímatelným kroužkem se speciálním kódem nebo mikročipem. Jejich majitelé je budou muset do 30 dnů přihlásit u krajského úřadu nebo na pražském magistrátu a doložit, odkud je získali. Papoušky žako také nebudou moci volně prodávat.

Komu se nepodaří dodržet lhůtu 30 dní, vystaví se riziku postihu od České inspekce životního prostředí. Ta může ve správním řízení uložit až půlmilionovou pokutu a papouška zabavit.

Nejpřísnějšího postihu se mohou obávat ti chovatelé, kteří zakoupili žaka odchyceného ve volné přírodě a nemohou se prokázat vývozním povolením ze země původu a povolením dovozu do Česka. Ministerstvo životního prostředí připustí výjimky pouze u malých mláďat odchovávaných pod rodiči, u kterých bude nutné vyřídit registraci do tří měsíců věku.

Ti vlastníci, kteří mají na exemplář registrační list z doby, kdy se tento druh registroval (do konce roku 2009), musí ve výše uvedené lhůtě rovněž znovu přihlásit exemplář k registraci, uvádí ministerstvo životního prostředí. Pokud však bude starý registrační list obsahovat údaje, které jsou stále aktuální, úřad nebude vydávat nový registrační list a potvrdí platnost toho starého.

autor: DV
Spustit audio