Tréninkem budujete důvěru. Tak se vztah člověka s papouškem prohloubí, doporučuje zkušená chovatelka

14. září 2022

Hostem radioporadny je chovatelka a cvičitelka papoušků Andrea Pokorná. Budeme mluvit o tom, jak papouška naučit sedat na prst, neklovat, jak ho socializovat, jak ho odměňovat nebo naučit jíst zeleninu.

Vaše papouščí letka se rozrostla, je to tak?
Je to pravda. Před pár měsíci, tak jsem si pořídila novou andulku Snow a rozhodla jsem se, že tak chci lidem ukázat, jak úžasní a hlavně učenliví i chytří tito papoušci mohou být.

Přemýšlela jste dlouho, jestli si pořídit dalšího papouška? Protože člověk musí mít asi na každého tvora dostatek času.
Určitě tomu předcházelo možná půlroční nebo roční zvažování, jestli to budu zvládat časově, prostorově i finančně. Je to sice malý papoušek, ale stejně tak velký závazek jako u většího.

Každému chovateli radím, aby počítal s tím, že papoušek nemůže zůstat sám, měl by mít k sobě vždy dalšího opeřeného parťáka.
Andrea Pokorná, chovatelka a trenérka papoušků

Teď jste absolvovala veterinární praxi v Německu, byly tam papoušci s vámi?
Pře léto jsem opravdu absolvovala veterinární praxi dva měsíce v německém Giessenu. Bohužel jsem ale své papoušky musela nechat doma kvůli přepravním možnostem a zvykání si na nové prostředí. Doprava až do Německa by pro ně byla podle mě náročnější než to, že se o ně dva měsíce staral někdo jiný.

Čtěte také

Zjistila jste v Německu něco nového, co by mohlo obohatit majitele papoušků a jejich parťáky u nás?
Samozřejmě jsem zjistila spoustu věcí, které jsem se naučila. Oni jsou v Německu trošku dál než u nás a spousta českých chovatelů a veterinářů se z těchto věcí může poučit. A zase se trošku zlepšit.

Rozhodně mě zaujalo, že v Německu je ze zákona povinnost mít vždy dva papoušky, nikdy nesmí být papoušek sám. U nás to v zákoně není, ale rozhodně každému chovateli doporučuji, aby do budoucna počítal s tím, že papoušek zkrátka nemůže zůstat napořád sám, měl by mít k sobě parťáka. Měli bychom s tím počítat už při pořizování prvního kamaráda.

Je to sociální tvor, který má rád kontakt. Co všechno se tedy může papoušek naučit?
Papoušky můžeme naučit prakticky cokoliv, na co si vzpomeneme. Je dobré je učit základní věci, aby přiletěli na povel, nastoupili na prst, aby si sami vešli do nějaké přepravky, kterou máme v případě nějakých akutních problémů. Ale jsou i zábavnější triky, mohou se naučit hrát basketbal, tahat nákupní vozíček, aportovat předměty, dělat různé otočky. Spousta papoušků se umí naučit zpívat nebo mluvit na povel.

Nadměrná váha až obezita je u papoušků velmi častý problém, který si lidé ani neuvědomují, protože to na první pohled není vidět.
Andrea Pokorná, chovatelka a trenérka papoušků

Co když si ale pořídím nějakého bojácného papouška, který vůbec nebude chtít vylézt z klece?
Papoušci jsou rozhodně osobnosti a jsou mezi nimi obrovské rozdíly, podobně jako mezi lidmi. Ale téměř každého papouška lze s velkou dávkou trpělivosti a pomalým, klidným přístupem naučit, aby nám začal důvěřovat. A v ten moment s ním pak můžeme začít trénovat nejrůznější věci, které nadále prohlubují vzájemný vztah.

Protože trénink je vlastně budování důvěry a nějakých společných pozitivních zkušeností a zážitků. A díky tomu se vztah člověka a papouška prohlubuje a zlepšuje.

Asi je dobré naučit papouška vylétávat z té klece. Protože když papoušci nelétají, tak jsem četla, že mohou být i tlustí. Ale nedovedu si představit tlustou andulku.
Já si to bohužel dovedu představit velmi přesně, protože nadměrná váha až obezita je u papoušků velmi častý problém, který si lidé většinou ani neuvědomují, protože na papouškovi to na první pohled není vidět.

Ale za poslední zhruba dva měsíce jsem potkala desítky andulek, které byly tak obézní, jako kdyby člověk vážil třeba 140 kg, normální žena středního věku. Tedy je to velký problém.

Určitě s tím souvisí létání ven z klece. Abychom papouška povzbudili jít ven, aby si s námi zatrénoval a zalétal si, tak je nejlepší zjistit, co mu chutná. Tedy nějakou dobrou odměnu, nějaký pamlsek, mu pomalu nabízet a lákat ho na tyto pamlsky ven z klece. A venku mu hlavně zajistit prostor, kde může přistát, aby viděl, že se nemusí ničeho mimo klec bát.

Celou opeřenou radioporadnu s chovatelkou a trenérkou papoušků Andreou Pokornou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související