Stovka rekordů dinosauří „guinnessovky“. Kolibřík kalypta je nejmenším dinosaurem, o kterém víme

4. říjen 2021

Hradecký popularizátor paleontologie a lektor hradecké hvězdárny Vladimír Socha napsal novou knížku s názvem Dinosauři: rekordy a zajímavosti. Všichni zájemci o historii naší planety se tam dočtou o nejrůznějších dinosauřích rekordech.

Co vás inspirovalo a vedlo k tomu, že jste napsal knížku o dinosauřích rekordech?
Vždy jsem měl rád rekordy všeho druhu, od sportovních přes technické, až řekněme třeba cestovatelské a podobně. Ve svých teenagerských letech jsem dostal knihu Guinnessova kniha zvířat a tam úplně fascinovaly rekordy v rychlosti běhu a velikosti dnešních živočichů. Ale zároveň mě mrzelo, že tam byli opomenuti právě dinosauři. Tak jsem asi 20 let doufal, že třeba někdo napíše Guinnessovu knihu rekordů dinosaurů. Ale protože se do toho nikdo nehnal, tak jsem měl to štěstí a čest se toho ujmout sám.

Troufám si říct, že tahle kniha je svým záběrem, rozsahem a snad i aktuálností a relevantností všech informací, jedinečná.
Vladimír Socha, popularizátor paleontologie

Opravdu žádná jiná dinosauří "guinnessovka" neexistuje?
Existují knihy ve stylu dinosauřích zajímavostí a kuriozit, to určitě. Zejména na americkém nebo západoevropském trhu. Ale troufám si říct, že tahle je svým záběrem, rozsahem a snad i aktuálností a relevantností všech informací, jedinečná. Pokud to tak neskromně můžu prohlásit.

Čtěte také

Musela to být pořádná piplačka. Vše nastudovat a zjistit. Ale dinosauři jsou prostě vaše velká láska.
Určitě. Přesně tak, kdyby měl někdo, kdo dinosaurech nic neví, ty prameny shromažďovat a vyhledávat, tak by to bylo strašně moc práce. Ale protože se o to zajímám přeci jen už dlouhé roky, tak vím, kde hledat a co se vůbec dá najít. Jaké druhy rekordů se dají zjistit a kde jsou relevantní informace, aby se tam neopisovaly už naprosto zastaralé nebo úplně nesmyslné informace, které bývají v některých knížkách o dinosaurech. Tedy dalo to trošku práce, ale byla to práce velmi milá.

Na co všechno jste přišel? Co nejzajímavějšího jste našel?
Spoustu zajímavých věcí, dinosauři byli v mnoha ohledech rekordní sami o sobě. Největší suchozemští živočichové, ať už čtyřnozí, nebo dvounozí, jedny z nejstarších úspěšných skupin suchozemských obratlovců. Jsou rekordy třeba typu nejdelší drápy, nejdelší zuby, největší vajíčka, největší nebo i naopak nejmenší zkamenělé otisky stop. Jsou tam třeba i rekordy typu nejdražší prodaná fosilie dinosaura. A dokonce i takové, ne snad přímo lechtivé, ale takové vtipnější rekordy typu největší koprolit, tedy největší zkamenělé dinosauří hovínko. I takové věci se dají dohledat. Takže je to velmi pestré, je tam kolem stovky rekordů. Opravdu nejkompletnější záznam dinosauřích rekordů a kuriozit, který je zatím možná celosvětově k dispozici.

Čtěte také

Který dinosaurus nám tedy po sobě zanechal největší koprolit?
Je to zrovna od toho nejslavnějšího dinosaura vůbec, druhu Tyrannosaurus rex velmi pravděpodobně. Délka je tuším asi 68 cm a objem několik litrů. Je to taková amorfní hmota. Mnoho lidí se podivuje, jak je možné zjistit, že to je právě z tyranosaura. To je jednoduché, jsou v tom malé kousky už částečně natrávených kostí a tak velký trus mohl v podstatě vyprodukovat jen obrovský dravec. A v rámci geologického souvrství, kde to bylo objeveno, žádný jiný tak velký dravec než Tyrannosaurus rex není.

Našel jste i takovou kuriozitu, snad nejdelší latinský název pro dinosaura.
Micropachycephalosaurus hongtuyanensis. To je nejdelší, opravdu rodové jméno má 23 písmen. A naopak nejkratší jméno má zase jeden čínský malý opeřený dinosaurek a to jméno zní Yi qi. Tvrdé a měkké i. Qi je druhové jméno.

Čtěte také

Zmíněn byl Tyrannosaurus rex. To je asi největší v uvozovkách strašidlo té doby.
Rekordů k tyranosaurovi je hrozně moc. Od těch nejdelších zubů, délka až 33 cm, přes nejsilnější stisk čelistí, nějakých 60 000 newtonů. Je největším dravým zvířetem, jaké kdy chodilo po zemi z hlediska hmotnosti. Sice nebyl nejdelší, ale vážil kolem devíti tun, takový slušný náklaďák.

Co největšího chodilo po planetě Zemi?
S výjimkou největších velryb, protože ty váží ještě o něco více, plejtvák obrovský může dosahovat hmotnosti kolem 180 tun, možná o něco více, asi žádný dinosaurus takové hmotnosti nedosáhl. Ale někteří dinosauři to dotáhli na zhruba stovku tun. Zatím stále hlavním kandidátem na největšího z nich je Argentinosaurus huinculensis, jeho hmotnost se odhaduje na nějakých 70-95 tun. Jen třeba jeho hrudní koš byl tak velký, že by ním pohodlně projela dodávka.

Čtěte také

Stehenní kost byla vysoká asi 2 metry 60 centimetrů, takže by se ani nevešla do standardní místnosti nějakého bytu. Ten dinosaurus zřejmě spořádal několik stovek kilogramů potravy denně, jeho plný žaludek mohl vážit kolem 10 tun. A tak by se dalo pokračovat. Trusu produkoval také stovky kilogramů denně, dalo by dost práce to odvézt třeba na kolečkách. Byl větší než tyranosaurus, ale ten byl zase největší dvounohý živočich. A my, jako dvounozí tvorové, to umíme ocenit, když někdo dokáže na dvou nohách udržet 9 tun.

DinosaurusBlog
Vladimír Socha je absolventem Pedagogické Fakulty Univerzity Hradec Králové. Od roku 2007 do roku 2015 pracoval jako pedagog, od roku 2013 pak působí také jako odborný pracovník na Hvězdárně a Planetáriu v Hradci Králové. Zároveň se dlouhodobě věnuje četným aktivitám zaměřeným na popularizační, přednáškovou a literární činnost.

Co bylo zase naopak nejmenšího?
Nejmenším dinosaurem o kterém víme, teď možná někoho trošku překvapím, je kolibřík, který se jmenuje kalypta. V současnosti žije na Kubě, protože ptáci jsou žijící dinosauři. Tedy když trošku přimhouříme oči a nezůstaneme jen u těch druhohorních dinosaurů, tak kolibřík je pouze asi třikrát těžší než čmelák. Je rekordně malým dinosaurem.

Celý rozhovor s popularizátorem paleontologie Vladimírem Sochou o rekordech ve světě dinosaurů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.