Ptáci jsou poslední přežívající skupinou dinosaurů. Takže ti vůbec nevyhynuli. Za pravěkem na Náchodsko

10. duben 2017

Dnes mimo jiné odhalíme tajemství světa dinosaurů, protože naším hostem je pedagog, pracovník Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, autor několika knížek Vladimír Socha.

Vy se zajímáte také o dinosaury. O těch si dnes chceme povídat. Chytlo vás to už jako malého?
Ano, to je taková celoživotní láska, taková záliba přibližně někdy od tří let věku, kdy si ostatní klici v mateřské školce malovali indiány a autíčka a pistolky, tak já už jsem si maloval iguanodona. Prostě hrozně mě uchvátily obrazy Zdeňka Buriana, takové ty knížky Velká kniha o pravěku a podobně, film Cesta do pravěku samozřejmě. A tak se to se mnou táhne v podstatě už od toho raného dětství.

Vás taky zajímá paleontologie.
Ano, to je právě ten obor, který zkoumá život v pravěku. To, jak vypadaly světy dávnověku, kdy ještě na zemi nebyli žádní lidé, ale procházely se tady bytosti ne nepodobné třeba pohádkovým drakům. Paleontologie je úžasná věda. Já si myslím, že si zaslouží víc pozornosti.

Dnes už v podstatě paleontologové razí takovou podstatnou myšlenku, že ptáci jsou poslední přežívající skupinou dinosaurů, takže ti vlastně nevyhynuli vůbec. Ale pokud myslíme ty druhohorní klasické dinosaury, tak ti vyhynuli před 66 miliony roky.Mgr. Vladimír Socha, pedagog a pracovník Hvězdárny a planetária v Hradci Králové

A když budeme mluvit o dinosaurech, tak upřesněme, o kolik milionů let se vlastně vracíme zpátky?
Tak pokud myslíme ty takzvané neptačí dinosaury, protože dnes už v podstatě paleontologové razí takovou podstatnou myšlenku, že ptáci jsou poslední přežívající skupinou dinosaurů, takže ti vlastně nevyhynuli vůbec, ale pokud myslíme ty druhohorní klasické dinosaury, tak ti vyhynuli před 66 miliony roky a objevili se někdy před asi 230 miliony let. Takže se pohybujeme řádově několik desítek až několik stovek milionů let v minulosti.

Tak to je hodně hluboko. Před pár dny vyšla zpráva, že vědci v Austrálii na pobřeží našli stopy. Jedna z nich měla skoro dva metry. Na fotografii tam ležel pro ilustraci dospělý muž vedle té stopy, sledoval jste tu událost?
Ano, určitě. To je velmi zajímavý objev z poslední doby. Ty stopy tam jsou zkoumány už zhruba od roku 2011 a teď byla zveřejněna souborná vědecká studie, která je popisuje. A ukazuje se, že tam byl velmi bohatý ekosystém, že tam bylo minimálně 21 druhů dinosaurů podle těch různých typů stop. A ty největší byly zajímavé tou velikostí. Co je na tom ale hlavně zajímavé, je, že tam byla obrovská druhová rozmanitost dinosaurů a objevují se tam i zajímavé druhy, o kterých jsme vůbec nevěděli, že v Austrálii existují. Jako jsou třeba stegosauři, kteří měli na zádech takové ty desky a pláty, takové to kostěné brnění a podobně. Je to skutečně velmi zajímavý nález a bude se do budoucna dále zkoumat.

Mgr. Vladimír Socha ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Janou Kudyvejsovou

A kterému dinosaurovi tedy patřily ty obrovské stopy, ty největší?
Ty patřily obrovskému býložravému dinosaurovi, který patřil do skupiny takzvaných sauropodů. Sauropodi byli dlouhokrcí dinosauři se sloupovitými končetinami, dlouhým ocasem, dlouhým krkem, malou hlavou, takoví ti typičtí brontosauři, jak se jim obecně říká nepřesně. A tady ten obr pravděpodobně vážil jako celé stádečko slonů. Mohl mít přes 50 tun, takže řekněme, jako takových 10 slonů afrických.

V pískovcovém lomu U devíti křížů neboli lidově Krákorka, hned za Červeným Kostelcem, máme sedimenty, usazeniny z doby triasu, ze začátku druhohor. Je to nějakých asi 215 milionů let. A v té době tam žili různí dinosauři. Takže i na Náchodsku žili kdysi dinosauři, dnes už to víme jistě.Mgr. Vladimír Socha, pedagog a pracovník Hvězdárny a planetária v Hradci Králové

To zní až pohádkově nebo filmově. Víme i o existenci dinosaurů na území našeho Královéhradeckého kraje? Něco je známo, protože je to pár let, kdy se mluvilo o nálezech stop na Náchodsku, někde u Červeného Kostelce.
Přesně tak. V pískovcovém lomu U devíti křížů neboli lidově Krákorka, hned za Červeným Kostelcem, máme sedimenty, usazeniny z doby triasu, ze začátku druhohor. Je to nějakých asi 215 milionů let, a v té době tam žili různí dinosauři. Už můžeme teď říct s jistotou, takoví menší, asi 2 až 3 metry dlouzí dinosauři, kteří tam zanechali své tříprsté stopy. Ty byly objeveny v minulých letech, poprvé v polovině 90. let minulého století. A druhá stopa v roce 2011, ta byla paradoxně objevena v Praze v Botanické zahradě v Troji. Ale to jen proto, že tam byly dovezeny vylámané kameny jako desky na chodník právě z lomu Krákorka. Takže i na Náchodsku žili kdysi dinosauři, dnes už to víme jistě.

A pokračuje tady ve východních Čechách to pátrání? Jsou ještě někde jinde ve východních Čechách nějaká místa, kde se něco našlo?
Ano, těch míst je hodně zajímavých. Co se týká dinosauřích stop, tak jen pro zajímavost můžu uvést, že v současnosti z toho stejného lomu už známe několik dalších stop, které patřily jiným druhům. Takže se ukazuje, že tam zase ta různorodost byla velká, možná až 8 různých dalších stop bylo objeveno. Ale ty ještě nebyly vědecky popsány a zpracovány. Za zmínku stojí třeba Srnojedy u Pardubic, taky nedaleko od Hradce Králové, tam byly objeveny už v roce 1905 nějaké úlomky kostí, které možná patřily dinosaurům. A třeba Zářecká Lhota u Chocně, tam byly už v roce 1880 objeveny pozůstatky jediného českého ptakoještěra, toho létajícího plaza, takového bratránka dinosauřího evolučního. A bylo to nějaké mládě, které mělo asi 1,5 metru v rozpětí křídel.

Mgr. Vladimír Socha - Jaké stopy zanechali dinosauři na našem území? Jací dinosauři se procházeli v okolí Náchoda?

V jaké roli se s vámi můžeme setkat na hradecké hvězdárně?
Tam já pracuji jako lektor, provádím návštěvníky těmi klasickými programy. Tam se věnujeme hlavně astronomii. Ale protože my jsme vzdělávací instituce, která se zabývá přírodními vědami obecně, tak já jsem tam takový specialista i na oblast těch biologických věd.

Vy jste se účastnil dinosauřího průzkumu dokonce v Americe. Jaké to bylo? Našel jste něco?
Ano, my jsme tam pracovali jako dobrovolníci ještě s trojicí Čechů, kamarádů, taky nadšenců do paleontologie. A pracovali jsme pod vedením významné instituce Museum of the Rockies ve městě Bozeman v Montaně, v souvrství, které se jmenuje Hell Creek, Pekelná říčka, Pekelný potok. Objevovali jsme zkameněliny těch úplně posledních dinosaurů žijících až na konci období křídy před 66 miliony lety, což je období vlastně krátce předtím, než dinosauři vyhynuli. A právě v těchto sedimentech byly objeveny ty slavné zkameněliny třeba druhu tyranosaurus rex, toho vůbec nejznámějšího dravého dinosaura, nebo známých rohatých triceratopsů a podobně. A těch jsme našli opravdu velké množství. Dokonce ty zkameněliny jsou tam tak početné, že když vyskočíte z terénního auta na té lokalitě, tak hned šlápnete na lebeční štít triceratopse a nikomu to nepřijde zvláštní, protože tam jsou rozesety po zemi v ohromném množství ty zkameněliny.

Ale prý jste si nic nepřivezl jako suvenýr, to nešlo.
Bylo nám doporučeno, abychom si nic neodváželi z toho důvodu, že tam pro to platí přísné zákony o vyvážení nerostného bohatství ze země. Ty zkameněliny jsou lehce radioaktivní, tak jsme byli upozorněni, že bezpečnostní rámy na letišti by tu radioaktivitu mohly zachytit. A kdybychom si něco odváželi jen tak jako suvenýr, tak bychom pak mohli mít docela významné problémy, kdyby se na to přišlo.

Mgr. Vladimír Socha - Jaké stopy zanechali dinosauři na našem území? Jací dinosauři se procházeli v okolí Náchoda?

Vy jste napsal taky několik knížek, jsou právě o dinosaurech. Jakou formou jste to pojal?
Ano, jsou vesměs o dinosaurech nebo o pravěku. Letos mají vyjít dvě další knihy. Jedna se bude jmenovat právě Dinosauři v Čechách, takže bude pojednávat hlavně o nálezech tady na území našeho státu.

A bude tam i to Náchodsko?
Bude tam samozřejmě i to Náchodsko, to je jeden z těch nejvýznamnějších nálezů tohoto druhu u nás, takže ten tam samozřejmě bude značně detailně zmíněn. A pak ještě jedna taková odbornější práce o vymírání dinosaurů a o dopadu toho desetikilometrového asteroidu, který na konci druhohor vrazil velkou rychlostí do budoucího Mexického zálivu a způsobil právě to vymírání. To bude, myslím, v pořadí asi už desátá kniha.

Chystáte se i na nějaký další dinosauří průzkum? Lákala by vás nějaká další taková cesta třeba zase do zahraničí?
Určitě. Samozřejmě ono to je trošku odvislé i od finančních a časových možností. Momentálně nemám v plánu už tak ambiciózní výpravu, jako byla ta do Montany ve Spojených státech, ale ať už na území Čech nebo sousedního Polska nějaké vykopávky určitě v plánu mám. Třeba lokalita Krasiejów nedaleko Opole ve Slezsku polském, to je významná lokalita z doby, kdy dinosauři teprve vznikali. Stáří svrchnotriasové asi 230 milionů let. A tam jsem už po několikátou sezonu součástí týmu, který tam provádí výzkum. Spoustu zajímavých objevů už odtamtud známe.

autor: kud
Spustit audio