Štítná žláza, naše andělská křídla. Pokud ovšem nefunguje, dokáže člověku udělat ze života peklo

12. červen 2024

Radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové zaměřená na štítnou žlázu. Její snížená funkce, zvýšené nádory, to jsou vše problémy, se kterými se léčí statisíce lidí. Jak zjistíme, že naše štítná žláza není v pořádku? Jaká je prevence a léčba? O tom si povídáme s prof. MUDr. Michalem Krškem, předsedou České endokrinologické společnosti.

Štítnou žlázu tvoří dva loky při bocích hrtanu, které prý připomínají andělská křídla?
Přirovnává se buď k andělským nebo kmotýlím křídlům, ano, je to pravda. Ovšem o úplně andělský orgán nejde, bezproblémový není, protože pokud nefunguje tak, jak má, dokáže ze života udělat člověku peklo. Ale na druhou stranu, to může každý orgán, když je nemocný.

Štítná žláza je důležitá už v období nitroděložního vývoje plodu pro správný vývoj všech orgánů, včetně nervového systému mozku.
prof. MUDr. Michal Kršek, předseda České endokrinologické společnosti

K čemu všemu nám slouží štítná žláza? Proč ji máme v těle?
Štítná žláza slouží k mnoha věcem. To bychom tu byli dlouho, ale v zásadě ovlivňuje metabolismus téměř všech tkání a orgánů lidského těla, takže dá se říci, že celé tělo. A je důležitá už v období nitroděložního vývoje plodu právě pro diferenciaci a správný vývoj všech orgánů, včetně centrálního nervového systému mozku. A tato její funkce pokračuje až do dospělosti.

Čtěte také

Malá žláza, která má na starosti od mozku přes srdce a svaly až po všechny další orgány. Jak zjistíme, že máme problém se štítnou žlázou? Může bolet?
Ano, štítná žláza může bolet. Bolí zejména při některých druzích zánětu, specificky při jednom druhu zánětu, kterému se říká subakutní tyreoiditida, která postihuje častěji ženy. Ale je to poměrně málo časté onemocnění, takže běžně se pozná onemocnění štítné žlázy hlavně podle poruchy funkce, které jsou asi ty jedny z nejčastějších poruch.

Zpočátku to jsou tedy nespecifické příznaky?
Ano, přesně tak. U snížené funkce ze začátku člověk nepozná vůbec nic, potom se přidruží taková, dejme tomu, nevýkonnost a únavnost. Teprve až pozdní příznaky jsou třeba suchá kůže, někdy můžou vypadávat vlasy, zhrubne hlas, zpomalí se třeba srdeční akce a postupně se mohou přidávat příznaky vyplývající z poruchy funkce dalších orgánů.

Bohužel zatím standardně vyšetření štítné žlázy nebývá předmětem pravidelných preventivních kontrol. Alespoň u žen by mělo být.
prof. MUDr. Michal Kršek, předseda České endokrinologické společnosti

Zmiňoval jste únavu. Ta ale můžete mít samozřejmě mnoho jiných příčin. Přijde se na to tedy při klasické preventivní prohlídce?
Přijde se často na to při preventivní prohlídce nebo při nějakém vyšetření z důvodu jiného onemocnění, když na to lékař myslí. Ale bohužel zatím standardně vyšetření štítné žlázy nebývá předmětem pravidelných preventivních kontrol. My si myslíme, že alespoň u žen by to mělo být součástí běžného preventivního šetření.

Čtěte také

A od určitého věku i malé děti?
O tom se vedou diskuze. Co se týče dětství, tak byl u nás zaveden jako v jedné z prvních zemí novorozenecký screening. Z krve z patičky novorozence se udělá screening funkce štítné žlázy hned po narození. Ale děti mají to štěstí, že když se objeví porucha funkce nejen štítné žlázy, ale většiny žláz, tak se to v jejich rostoucím a vyvíjejícím se organismu projeví dříve.

Tam jsou příznaky trošku jiné než u dospělých. Jsou podobné, ale některé jsou jiné, například porucha růstu a podobně. Pak je období, dejme tomu do středního věku, kdy až na výjimky jsou tato onemocnění méně častá. Až s postupem věku jejich výskyt narůstá, diskutuje se, jestli od padesátého nebo už čtyřicátého roku věku.

Vzhledem k tomu, že například ta snížená funkce je u žen velmi častá, u mužů bych možná s tím padesátým rokem věku souhlasil, ale u žen bych se přikláněl ke čtyřicítce nebo i třicítce. A potom jsou některé specifické formy, které se mohou vyskytnout častěji po porodu. Ale to už je poměrně složitá problematika.

Čtěte také

Ženy občas říkají, že tloustnou, protože mají špatnou funkci štítné žlázy. Je to mýtus nebo pravda?
Je to mýtus. Tohle tvrzení my nemáme vůbec rádi, protože přibírání na váze, já to nechci zlehčovat, je dáno určitým nastavením metabolismu a jinými faktory. Je ale pravda, že snížená funkce bývá spojená s přírůstkem hmotnosti, ale ten přírůstek nebývá nijak velký, bývá třeba do 10 procent hmotnosti. U každého je to jiné a zvýšená funkce naopak bývá spojena s hubnutím.

Tedy když máme 100 kilového pacienta, není to od štítné žlázy. A je tam takový paradox, že oni někdy byli léčeni pro zvýšenou funkci, ale i tomu přičítají nárůst hmotnosti. Takže to je takové naše drobné trápení.

Celou radioporadnu o onemocnění štítné žlázy si můžete poslechnnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související