Proč onemocnění štítné žlázy postihuje především ženy? MUDr. Pavla Řehořková to ví!

27. květen 2015

V dnešní Radioporadně endokrinoložka MUDr. Pavla Řehořková hovoří o diagnóze a léčbě žláz s vnitřní sekrecí. Tématem jsou poruchy štítné žlázy v přechodu nebo v těhotenství. A dozvíte se také proč onemocnění postihuje především ženy, jaké jsou příznaky a následky. Musí se vždy řešit léčba chirurgickou cestou?

V České republice trpí sníženou funkcí štítné žlázy, hypotyreózou, každá pátá žena starší padesáti let. Nemoc se stále častěji objevuje i u mladších ročníků. Ženy trpí touto poruchou až desetkrát více než muži.

Snížená funkce štítné žlázy nemusí mít výraznější příznaky. Ženy přičítají obtíže mnohdy změněné životní situaci, po porodu, při náročné péči o rodinu, při náročném zaměstnání, u starších osob jsou vysvětlovány stárnutím.

Čtěte také

Mezi příznaky hypotyreózy mohou patřit únava, zapomínání, snížení fyzické výkonnosti, mírná dušnost, někdy mírná bolest svalů nebo zadržování tekutiny. Pokožka je suchá, nehty a vlasy mají zhoršenou kvalitu. Při dlouhotrvajícím neléčeném průběhu se obtíže prohlubují.

Při správných preventivních postupech lze nemoc včas odhalit

Správná funkce štítné žlázy má velký vliv například i na vývoj plodu v těhotenství. Matka by měla dbát na dostatečné zásobení jodem. Při nedostatečné produkci hormonů štítné žlázy existuje riziko, že se plod nebude vyvíjet správně.

Důležitost štítné žlázy pro život člověka připomíná dnešní Světový den štítné žlázy. Novorozenecký screening štítné žlázy se v České republice provádí od roku 1985 a zachraňuje kvalitu života dětí. Nedostatek hormonů štítné žlázy totiž vede k narušení vývoje mozku.

Struma (zvětšená štítná žláza)

Většina onemocnění štítné žlázy je navíc podle odborníků dobře léčitelná a člověka v životě nijak neomezuje. Základem je vyšetření tyreostimulačního hormonu (TSH), což je hormon podporující činnost štítné žlázy. Pokud štítná žláza pracuje dobře, TSH je v pořádku, pokud ne, TSH se zvyšuje.

Zařazení laboratorních testů do systému preventivních prohlídek dospělé populace a osob se zvýšeným rizikem je dlouhodobým a nesplněným přáním endokrinologů.

Spustit audio