Světový den jódu. Nedostatek tohoto prvku způsobuje zpomalení psychického vývoje

6. březen 2018

V Evropě má nedostatek jodu polovina obyvatel. Díky jodidování soli a obohacování potravin jodem se Česko v roce 2000 zařadilo mezi země, jejichž obyvatelstvo celkově nedostatkem jódu netrpí. Nízký přísun tohoto prvku má ale polovina seniorů. Proč je jód důležitý pro náš organismus vysvětluje MUDr. Pavla Řehořková, Ph.D.

Prvek jód je pro naše tělo velice důležitý a nepostradatelný, nedostatek tohoto prvku způsobuje zpomalení nebo dokonce úplně opožděný psychický vývoj. Právě Mezinárodní den jódu nám má vštípit jak je jód potřebný pro naše tělo, je obsažen v různých potravinách, například máme jodovou sůl. Mezinárodní den jódu si připomínáme 6. března na základě iniciativy Českého výrobu UNICEF.

Sonografické vyšetření štítné žlázy

Jód je nezbytný pro tvorbu hormonu štítné žlázy a má také úlohu v raném růstu a vývoji orgánu, a to zejména mozku. V době nitroděložního vývoje a hned také po narození. Silný nedostatek jódu závažně poškozuje právě v tomto kritickém období syntézu hormonu štítné žlázy a následkem je poškození mozku s oslabením duševních funkcí. Dalším důsledkem mohou být poruchy tělesného růstu a vývoje.

V České republice trpí sníženou funkcí štítné žlázy, hypotyreózou, každá pátá žena starší padesáti let. Nemoc se stále častěji objevuje i u mladších ročníků. Ženy trpí touto poruchou až desetkrát více než muži.

Snížená funkce štítné žlázy nemusí mít výraznější příznaky. Ženy přičítají obtíže mnohdy změněné životní situaci, po porodu, při náročné péči o rodinu, při náročném zaměstnání, u starších osob jsou vysvětlovány stárnutím.

Štítná žláza

Mezi příznaky hypotyreózy mohou patřit únava, zapomínání, snížení fyzické výkonnosti, mírná dušnost, někdy mírná bolest svalů nebo zadržování tekutiny. Pokožka je suchá, nehty a vlasy mají zhoršenou kvalitu. Při dlouhotrvajícím neléčeném průběhu se obtíže prohlubují.

Při správných preventivních postupech lze nemoc včas odhalit

Správná funkce štítné žlázy má velký vliv například i na vývoj plodu v těhotenství. Matka by měla dbát na dostatečné zásobení jodem. Při nedostatečné produkci hormonů štítné žlázy existuje riziko, že se plod nebude vyvíjet správně.

Důležitost štítné žlázy pro život člověka připomíná dnešní Světový den štítné žlázy. Novorozenecký screening štítné žlázy se v České republice provádí od roku 1985 a zachraňuje kvalitu života dětí. Nedostatek hormonů štítné žlázy totiž vede k narušení vývoje mozku.

MUDr. Pavla Řehořková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Většina onemocnění štítné žlázy je navíc podle odborníků dobře léčitelná a člověka v životě nijak neomezuje. Základem je vyšetření tyreostimulačního hormonu (TSH), což je hormon podporující činnost štítné žlázy. Pokud štítná žláza pracuje dobře, TSH je v pořádku, pokud ne, TSH se zvyšuje.

Zařazení laboratorních testů do systému preventivních prohlídek dospělé populace a osob se zvýšeným rizikem je dlouhodobým a nesplněným přáním endokrinologů.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související