O nemoci kostí často ani nevíme, trpí jí ale spousta Čechů. Osteoporóza je takzvané „řídnutí kostí“

16. říjen 2019

Světový týden kostí a kloubů vyhlásilo OSN s WHO. První den tohoto týdne je stanoven na 12. října a spadá do něj Světový den páteře, Den proti osteoporóze a Světový den artritídy. I tento den připomíná základní stavební jednotky lidského těla a důležitost včasné diagnózy problémů či onemocnění.

MUDr. Pavla Řehořková v naší radioporadně na téma: osteoporóza a kostní denzitometrie.

Čtěte také

Onemocněním kostí a kloubů trpí statisíce Čechů, mnozí o své diagnóze ani netuší. Rizika artrózy, revmatu, artritidy nebo osteoporózy přitom rostou s pozdním zahájením léčby.

Rozvoji kloubních a kosterních nemocí nahrává dědičnost, ale také obezita, špatné stravování a sedavý způsob života. Mezi nejčastější onemocnění kloubů se v České republice řadí revma, artritida a artróza, kosterním nemocem vévodí osteoporóza. Se všemi jmenovanými se pojí ještě další přidružené problémy.

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí. V důsledku tohoto jevu dochází u lidí trpících tímto onemocněním k četnějším zlomeninám.

Onemocněním kostí a kloubů trpí statisíce Čechů, mnozí o své diagnóze ani netuší

Často je označuje jako takzvané "řídnutí kostí". Nemoc se častěji vyskytuje u žen ve vyšším věku. Název vychází ze dvou řeckých slov (osteo - kost, poros - otvor). Stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže.

Mikroskopický obraz osteoporotické ("prořídlé") kosti se dá připodobnit jeskynnímu systému s rozsáhlejšími dutinami a méně stabilními vnitřními opěrnými strukturami, které si můžeme představit jako krápníky. Se slábnoucími "krápníky" a zvětšujícími se dutinami se zvyšuje riziko vzniku zlomenin.

Hlavní příčiny onemocnění

Osteoporóza může být spojena s celou řadou různých příčin.

Rizikové faktory:
Stáří - věk nad 70 let
Nedostatek vitamínu D
Nedostatek vápníku
Úbytek pohlavních hormonů (menopauza a andropauza)
Nízká tělesná hmotnost
Nedostatek pohybu a tělesné aktivity
Nadměrná konzumace alkoholu
Kouření
Některé léky (například glukokortikoidy)
Výskyt osteoporózy u rodičů
Některá chronická onemocnění

Vyšší riziko hrozí především ženám po menopauze, u kterých se snižuje produkce ženského pohlavního hormonu estrogenu a jeho ochranný vliv na kosti se tak postupně vytrácí. Z tohoto důvodu dochází k častým zlomeninám, na které si stěžuje až 50 procent žen.

Příznaky nemoci

Pacienti zpočátku většinou žádné výrazné změny nepozorují, teprve v pokročilém stádiu onemocnění se mohou projevit tyto symptomy:

Silné bolesti zad
Snadná lomivost kostí
Postupná ztráta tělesné výšky (až o 20 cm)
Vývoj kulatých zad a vytvoření hrbu
Zmenšená pohyblivost hrudního koše a páteře

Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí a dalších kostech rukou, v krčku stehenní kosti a při osteoporóze páteře také na obratlích. Ke zlomeninám může dojít velice snadno při jakémkoliv malém úrazu, pádu nebo dokonce při běžných činnostech.

Jak se léčí osteoporóza?

Když se u pacienta potvrdí osteoporóza, léčba se odvíjí především od jeho věku, pohlaví, celkového zdravotního stavu i příčiny onemocnění. V první řadě je vždy nutné zaměřit se na úpravu jídelníčku a doplnit potřebné množství vápníku a vitamínu D a vitamínu K. Podle doporučení ošetřujícího lékaře by pacienti měli zvolit také vhodný pohyb a cvičení.

Čtěte také

Lékař může doporučit také antiresorpční léky, které pomáhají zpomalit nebo zcela zastavit řídnutí kostí. Tyto přípravky brání nadměrnému odbourávání kostní hmoty, přispívají k tvorbě nové a výrazně snižují riziko zlomenin v důsledku mírných nárazů. Nejčastěji se používají bisfosfonáty, veškeré léky na osteoporózu je ovšem nutné užívat pravidelně a dlouhodobě.

Kromě vhodné stravy a přiměřeného množství pohybu by se pacienti měli zaměřit na dostatečný příjem vápníku. Ten můžete doplnit nejen prostřednictvím léků, ale také přírodní cestou. Najdete ho například v těchto potravinách: mléko a mléčné výrobky, brokolice a kapusta, mandle, lískové oříšky, sezam a slunečnicová semínka, maková semínka, fíky a sardinky.

MUDr. Pavla Řehořková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se týče bylinek, doporučuje se například čaj z kopřivy či z přesličky rolní. Dobré jsou také různé mrkvové, celerové a citronové šťávy. Léčba osteoporózy by však měla být spojená také se omezením konzumace potravin, které vstřebávání vápníku omezují. Sem patří živočišné bílkoviny, sladkosti a sladké nápoje, káva nebo bílá mouka.

Vhodnou prevencí je pravidelný pohyb, vyvážená strava a doplňování vitamínu D pomocí umělých preparátů nebo přirozenou cestou, vyhněte se naopak alkoholu a cigaretám.

Co je to denzitometrie?

Při podezření na osteoporózu můžete zažádat také o denzitometrické vyšetření. Pokud ho doporučí ošetřující lékař, hradí ho zdravotní pojišťovna, pacient si ale toto vyšetření může zaplatit sám.

Denzitometrie je vyšetřovací metoda zjišťující hustotu a obsah minerálů v kostní hmotě především na základě množství vápníku. Patři mezi velmi rychlé metody, bezbolestné a nezatěžující pacienta. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen odhadnout, jak vysoká jsou rizika zlomenin spojených především s ubývající kvalitou kostní tkáně tzv. osteoporózou.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlou Řehořkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související